Parlament. Funcționarii publici trimiși în judecată rămân în funcții

Data actualizării: Data publicării:
dragnea tudose parlament
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Camera Deputaților a adoptat, marți, cu 170 de voturi „pentru”, 93 „împotrivă” și șapte abțineri, proiectul UDMR de modificare a Statutului funcționarilor publici. Una dintre modificări va permite funcționarilor publici trimiși în judecată, inclusiv pentru fapte de corupție, să rămână în funcții, fiind eliminată posibilitatea suspendării lor.

20131108_PARLAMENT_PLEN_REUNIT_ANCOM_00_INQUAM_Photos_Octav_Ganea tudose dragnea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

În plus, funcționarii publici deja suspendați din funcție în momentul trimiterii în judecată își vor relua activitatea în 30 de zile după intrarea în vigoare a legii.

Prin votul dat marți, în calitate de Cameră decizională, Camera Deputaților a respins obiecțiile președintelui Klaus Iohannis, conținute în cererea de reexaminare asupra acestui proiect adoptat inițial de Parlament în iunie 2016.

În cererea de reexaminare, șeful statului a invocat mai multe decizii ale Curții Constituționale (219/2015, 62/2013, 1.006/2012, 539/2011, 539/2010, 1.437/2009 și 48/2003), din care rezultă că sancțiunea administrativă a suspendării raporturilor de serviciu ale funcționarului public din funcția publică pe care o deține, în cazul în care a fost trimis în judecată pentru anumite infracțiuni, are ca finalitate protejarea autorității sau instituției publice față de pericolul continuării activității ilicite și al extinderii consecințelor periculoase ale faptei penale săvârșite de funcționar.

„Considerăm că prin eliminarea acestei forme de protecție a instituției publice se vulnerabilizează însăși autoritatea publică”, se explica în cererea șefului statului.

Comisia pentru muncă a întocmit un raport în care a menținut abrogarea articolului care prevede că „în cazul în care funcționarul public este trimis în judecată pentru săvârșirea unei infracțiuni de natura celor prevăzute la art. 54 lit. h), persoana care are competența legală de numire în funcția publică va dispune suspendarea funcționarului public din funcția publică pe care o deține”.

„În reglementarea normelor privind regimul juridic al răspunderii trebuie avută în vedere atât instituirea unor măsuri pentru protejarea funcționarului public, cât și statuarea unor măsuri de natură a proteja interesele autorității sau instituției publice”, se menționează în raportul comisiei.

La dezbateri, deputatul PSD Adrian Solomon a susținut că „pe lângă prezumția de nevinovăție, se demonstrează, prin atâtea cazuri în ultima vreme, că mulți funcționari au fost ținta atâtor abuzuri din partea unor delatori și din partea unor procurori, fiind trimiși în judecată, judecați și achitați de către instanțe”.

„Ce se întâmplă cu perioada în care, conform legii, ei au fost suspendați din raporturile de serviciu? Prin urmare, acei oameni au dreptul la despăgubiri, au fost puși să șomeze fără drept de muncă. Trebuie să aibă drept de muncă, nu să-i condamnăm apriori la sărăcie și la pauperizare și trebuie să avem grijă ca ei să nu influențeze prin locul de muncă cercetările”, a afirmat Solomon, în susținerea aborgării acestei prevederi.

Proiectul de modificare a Statutului funcționarilor publici este unul din cele patru proiecte bombă, aflate în Parlament în faze avansate, care pot produce efecte majore în ceea ce privește integritatea demnitarilor și funcționarilor publici (detalii AICI).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri