Sari la conținut

Parlamentari de sacrificiu. Partidele au oameni dispuși să-și asume inițiativele controversate

Acum doi ani, Eugen Nicolicea a susţinut scoaterea parlamentarilor din categoria funcţionarilor publici. Acest lucru însemna că aleşii nu ar mai fi fost traşi la răspundere pentru infracţiunile de abuz în serviciu.

Parlamentarul nu poate fi funcționar public. El este în serviciul poporului. Abuzul în serviciu acesta de care vorbiți nu poate să fie comis de un parlamentar prin vot”, spunea el.

Majoritatea membrilor importanți ai partidelor nu vor să își asume direct inițiative de genul acesta. Dacă reacția este puternic negativă, atunci fie este abandonată inițiativa, fie este votată, cum se întâmplă uneori, la adăpostul votului secret”, spune sociologul Mircea Kivu.

Tot Eugen Nicolicea a promovat ideea ridicării imunităţii doar în baza unor probe concrete. În domeniul incompatibilităţilor, actualul ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul propune eliminarea interdicţiei de a ocupa alte funcţii publice pentru cei declaraţi în conflict de interese. O idee similară au senatorii Cristiana Anghel, de la PC, şi Marton Arpad, de la UDMR.

„Cică ne-am sporit imunitățile pe care nu le avem deloc”, spunea Marton Arpad.

De la Tudor Chiuariu, deputat liberal, a venit propunerea ca aleşii să-şi păstreze mandatul după ce sunt declaraţi incompatibili.

România are una din cele mai dure, cele mai stricte legislații în privința verificării averilor, conflictelor de interese și a incompatibilităților din UE și din lume”, spunea senatorul.

Social-democratul este autorul amendamentelor prin care sunt eliminate cătuşele, în cazul acuzaţilor de corupţie, şi este îngreunată arestarea preventivă. Tot el le-a explicat judecătorilor Curţii Constituţionale decizia Senatului în cazul Dan Şova.

A fost un vot, nu știu, îmi pare rău că trebuie să explic evidența. E foarte constituțional, pentru că în 25 de ani nu o să găsiți o hotărâre redactată și publicată în Monitorul Oficial de respingere a unei solicitări”, a spus Şerban Nicolae.

Modificările la care v-ați referit chiar dacă nu sunt populare din punctul de vedere al opiniei publice, ele sunt foarte dorite de activul de partid.

Sociologul Mircea Kivu spune că această practică se extinde de la oameni la partide întregi. De exemplu, majoritatea parlamentarilor PPDD, care au migrat spre formaţiuni din majoritatea parlamentară.