Parlamentarii care au rămas cu datorii la bănci după campania electorală

Data publicării:
parlament
Foto: Inquam Photos

Mai mulți parlamentari au rămas cu credite la bancă, după ce Autoritatea Electorală Permanentă a refuzat să le deconteze cheltuielile de campanie. Teoretic, aceste cheltuieli sunt plătite de stat după obținerea mandatului de parlamentar. Practic, dacă banii nu au fost cheltuiți conform legii, parlamentarii nu-și primesc sumele înapoi. Așa au rămas unii cu găuri în buget sau împrumuturi pe câțiva ani.

Campania pentru parlamentare a trecut, dar creditele au rămas. Aleşii spun că au fost nevoiţi să se împrumute, ca să îşi optimizeze şansele de a ajunge în legislativ.

„Aveam nevoie de bani pentru campanie. Fără bani nu se poate face campanie electorală. N-ai cum să nu apari nicăieri, totul e plătit, inclusiv pe Facebook ce am postat pentru campania electorală a trebuit plătit, cu factură, cu tot”, spune Ioan Bălan, deputat PNL.

Deputatul se aştepta să primească să primească de la Autoritatea Electorală Permanentă ceva mai mulţi bani decât a primit. Pentru bancă, nu are nicio importanţă acest detaliu.

„Am fost penalizaţi şi penalizarea efectivă a rămas la mine să o plătesc înapoi la credit”, spune Ioan Bălan.

Colegul său de partid Laurenţiu Leoreanu s-a împrumutat de la un prieten de bani pentru campanie.

„Un coleg care are afaceri şi în România, şi în Italia, şi în Anglia, care a avut posibilitate şi l-am rugat dacă mă susţine, a spus că da. I-am spus că îi dau până la ultimul leu înapoi şi mă ţin de cuvânt, eu în fiecare an vărs din contul meu suma cu care ne-am înţeles, rata şi asta e toată filozofia acestui împrumut”, spune Laurenţiu Leoreanu, deputat PNL.

Nici el nu şi-a stins datoria după ce AEP i-a returnat o parte din suma cheltuită.

Situaţia se repetă şi în tabăra social-democrată. Ministrul pentru Dialog Social s-a dus la bancă de unde a luat, înainte de campanie, două credite, în valoare totală de 90.000 de lei.

„Trebuia să susţin cumva campania electorală şi toţi candidaţii de pe locurile eligibile au contribuit cu suma, cum era prevăzut în lege, în conturile partidului. Nu aveam disponibili aceşti bani pentru a îi utiliza în campanie, mai ales că ştiam că rambursarea acelui credit va dura şase luni de zile şi atunci decizia a fost să luăm un credit”, spune ministrul Gabriel Petrea.

Ministrul va continua să plătească vreo cinci ani de acum încolo, deşi AEP i-a returnat 63.000 de lei. Nu a dus la bancă banii de la stat, i-a folosit în alt scop.

Peste 45 de milioane de lei au cheltuit anul trecut partidele în prima campanie parlamentară cu finanţare de la stat. Liberalii au folosit cei mai mulţi bani, aproape 16,5 milioane de lei, dar au fost penalizaţi cu 1,77 milioane de lei. Cel mai bine la decontări stau cei din PSD. Au cheltuit 13,8 milioane de lei, iar suma nerambursată este de aproape 74.000 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri