Parlamentarii se încurcă în Codurile penale. Greșeala din proiectul de lege care i-ar obliga pe români să-și ajute financiar părinții

Data actualizării: Data publicării:
vot-coduri-penale-parlament-inquamphotos-george-calin (3)
FOTO: INQUAM PHOTOS - George Călin

Zeci de parlamentari vor ca românii să le plătească părinților și bunicilor pensie de întreținere. Numai că cei 74 de aleși care au semnat proiectul de lege s-au încurcat în Codurile penale. La capitolul sancţiuni au trecut un articol care sancționează neglijența în păstrarea informațiilor.

Cum s-a ajuns la această confuzie? Inițiatorii proiectului invocă articolul 305 din Codul penal ca sancțiune pentru cei care nu-și ajută financiar părinții sau bunicii aflați în dificultate.

Acest articol sancționa abandonul de familie în vechiul Cod penal, care nu mai e în vigoare din 2014. În schimb, în noul Cod penal, aflat în vigoare, articolul 305 se referă la neglijenţa în păstrarea informaţiilor.

Acesta prevede: „(1) Neglijenţa care are drept urmare distrugerea, alterarea, pierderea sau sustragerea unui document ce conţine informaţii secrete de stat, precum şi neglijenţa care a prilejuit altei persoane aflarea unei asemenea informaţii se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează faptele prevăzute în art. 303 alin. (1) şi art. 304, dacă au fost săvârşite din culpă”.

Potrivit proiectului depus la senat de 74 de parlamentari, în majoritate social democrați, intitulat „Legea recunoştinţei între generaţii”, copiii majori, apţi de muncă sunt obligaţi să întreţină şi să îngrijească părinţii şi bunicii care se află în dificultate şi necesită sprijin material.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri