Parlamentarii şi-au votat pensii mai mari. Vor primi un bonus de până la 4.000 de lei

Data publicării:
PENSII SPECIALE PARLAMENTARI INQUAMPHOTOS.COM

Foto: Inquamphotos 

ACTUALIZARE 13.45. Alina Gorghiu, copreşedintele PNL, a declarat că liberalii au votat împotrivă.

„Nu cred că parlamentarii sunt o prioritate şi trebuie respectat principiul contributivităţii, chiar şi când vorbim despre parlamentari.

Nu cred că sunt argumente pentru atacarea la Curtea Constituţională, dar vom analiza serios dacă putem face acest demers.

Nu ştiu dacă a mai existat alt coleg care să fi votat. Grupul Parlamentar al PNL a votat împotrivă, dacă a fost vreun coleg care să se abţină sau să voteze în favoare, nu ştiu.

Am cerut vot la vedere, pentru ca majoritatea parlamentară să îşi asume public poziţia, cum a făcut şi PNL”, a declarat Alina Gorghiu.

Întrebată dacă PNL va elimina aceste pensii speciale, dacă va ajunge la putere, Alina Gorghiu a răspuns: „Eu cred că o soluţie va fi găsită, dar daţi-mi voie să respect PNL şi conducerea PNL, să port această discuţie la următoarea şedinţă”.

PSD și sateliții săi au introdus, astăzi, pensii speciale pentru parlamentari - o lege inoportună, fără nicio legătură...

Posted by Alina Gorghiu on 16 Iunie 2015


ACTUALIZARE 13.40. Legea pensiilor speciale pentru parlamentari a fost votată. Au fost 303 voturi „pentru” şi 124 „împotrivă”. Este vorba despre o indemnizaţie care se va adauga pensiilor, la cerere, pentru parlamentarii care împlinesc vârsta de pensionare.

Citiţi şi

Monica Macovei: "Ponta, vei da socoteală, chiar dacă ai fugit ca în "marţea neagră" din 2013!"

Cazare și bani în plus pentru că vin la muncă. Ce beneficii au parlamentarii pe lângă salariu

Deputat PSD, despre pensiile parlamentarilor: Nu e un exces, ci o reparaţie

Politolog: Pensia unui medic de anvergură este mai puțin decât surplusul de 4.000 de lei al unui parlamentar

Deşi au ameninţat că vor părăsi sala, liberalii au rămas la vot, dar au anunţat că vor vota împotrivă. Singurul liberal care nu şi-a retras semnătura de pe proiectul de lege este deputatul Radu Zlati, deşi decizia politică a partidului a fost aceea de a se retrage.

Cristiana Anghel, senator PC, le-a atras atenţia liberalilor că sunt populişti şi le-a spus că, dacă nu vor această pensie, să renunţe la ea. Apoi a adresat o întrebare retorică celor din sală: „Din ce veţi trăi, domnilor? Din pensia asta amărâtă pe care o primiţi aici?”.

Parlamentarii au mai spus că, prin adoptarea acestei legi, îşi echivalează pensiile la nivelul celor din alte ţări europene şi că este un drept al lor. 


Liberalii au început să iasă din sală în jurul prânzului, după ce au cerut scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului de lege. 

Comisia pentru Statut a avizat favorabil proiectul privind pensiile speciale pentru parlamentari, care modifică în acest sens Statutul deputaţilor şi senatorilor, iar raportul comisiei urmează să fie discutat astăzi în plenul Parlamentului.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, care prevede pensiile speciale ale parlamentarilor, depusă la Camera Deputaţilor, avea semnăturile a 255 de deputaţi şi senatori, dar parlamentarii PNL, cu o excepţie, şi-au retras semnăturile.

Potrivit proiectului, deputaţii şi senatorii vor avea dreptul, după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizaţie lunară pentru activitatea de parlamentar, de indemnizaţie urmând să beneficieze doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar.

Calculul acestei pensii se va face prin înmulţirea 0,55% din indemnizaţia brută lunară de parlamentar cu numărul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de câte ori se va majora sau indexa indemnizaţia parlamentarilor şi se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii.

În comisia de Statut s-a introdus un amendament care prevede că parlamentarii care au fost condamnaţi penal nu beneficiază de aceste pensii.

Citiți și
C.P.Tăriceanu despre pensiile speciale parlamentare: E o pensie care să ţină cont de constrângerile mandatului
Pensiile speciale pentru parlamentari ar însemna o cheltuială de 240.000 de lei pe lună

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri