Parlamentarii tineri, bogaţi şi tăcuţi. Noua generaţie de politicieni ai României

Data publicării:
parlamentari

Aflaţi la început de carieră, tinerii deputaţi şi senatori ar trebui să aibă de partea lor nu doar entuziasmul, ci şi dorinţa de a readuce românilor încrederea în clasa politică. Paradoxal, ei se încăpăţânează să rămână marii anonimi ai unui parlament supradimensionat, chiar dacă sunt la vârsta la care ar trebui să se afirme. Peste 10% din deputaţii actuali au sub 35 de ani. Cu ce zestre au venit ei în legislativ şi cât de activi sunt la noul loc de muncă?

Digi24 a consultat date puse la dispoziţie de Camera Deputaţilor despre Cătălina Ştefănescu, Mihai Sturzu, Sergiu Vizitiu, Adrian Mocanu şi Andreea Paul.

Cătălina Ştefănescu

Cel mai tânăr parlamentar din actuala legislatură este Cătălina Ştefănescu, deputat PSD de Teleorman, care nu a împlinit încă 25 de ani. Social-democrata a intrat în politică cu datorii de 50.000 de euro la bancă. Alături de mai mulţi parlamentari a semnat patru propuneri legislative. A vorbit de trei ori în plenul Camerei Deputaţilor: o dată când a depus jurământul şi de două ori la secţiunea declaraţii politice.

Luări de cuvânt: 5.

Declaraţii politice: 2.

Propuneri legislative iniţiate: 4.

Întrebări şi interpelări: 3.

Mihai Sturzu

Ajuns de pe scenă direct în Parlament, membrul trupei HI-Q Mihai Sturzu are 34 de ani şi este deputat PSD. El are două apartamente - unul în Bucureşti şi celălalt în Braşov, 14.000 de metri pătraţi de fâneaţă sub Tâmpa şi două terenuri în Giurgiu. Nu are bani strânşi, dar are datorii de 100.000 de franci elveţieni. Pe scena politică, Mihai Sturzu este foarte tăcut: a vorbit o singură dată în plenul Camerei Deputaţilor, la depunerea jurmântului.

Luări de cuvânt: 1.

Propuneri legislative iniţiate: 5.

Sergiu Vizitiu

O altă tânără speranţă a politicii învăluită în tăcere este deputatul PDL Sergiu Vizitiu, care a luat o singură dată cuvântul în plenul Camerei - tot la depunerea jurământului. În schimb, averea lui este însemnată: la 35 de ani, democrat-liberalul are şase case, şapte apartamente, un spaţiu comercial, zece terenuri intravilane, precum şi acţiuni şi bani daţi cu împrumut în valoare de peste şapte milioane de lei şi 180.000 de euro. De când e deputat, a participat - doar cu semnătura - la o singură iniţiativă legislativă.

Luări de cuvânt: 1.

Propuneri legislative iniţiate: 1.

Moţiuni: 4.

Adrian Mocanu

Aflat deja la al doilea mandat de deputat, social-democratul Adrian Mocanu nu a împlinit 30 de ani, dar are deja trei terenuri şi un tractor, plus bani în conturi: peste 230.000 de euro, din care aproape 130.000 de euro au fost primiţi ca dar de nuntă. De la începutul acestui mandat a luat cuvântul o singură dată: atunci când a depus jurământul. Nu a iniţiat nici o lege.

Luări de cuvânt: 2.

Declaraţii politice: 1.

Întrebări şi interpelări: 1.

Andreea Paul

O excepţie o constituie deputatul PDL Andreea Paul. La 34 de ani, se află pentru prima dată în Parlament şi a vorbit în plen de 19 ori. A avut 18 interpelări şi a semnat pentru susţinerea celor patru moţiuni simple ale PDL. Potrivit ultimei declaraţii de interese, Andreea Paul deţine acţiuni la bursă. Ea a vândut anul trecut pachetele de acţiuni deţinute la Alro Slatina, BRD GSG, SIF Banat Crişana Arad, Transelectrica şi Transgaz SA Mediaş contra sumei de aproape 75.000 de lei. A venit în Parlament cu o zestre de peste 210.000 lei şi peste 7000 de euro.

Luări de cuvânt: 19.

Declaraţii politice: 8.

Propuneri legislative iniţiate: 1.

Întrebări şi interpelări: 18.

Moţiuni: 4.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri