Parlamentul a decis: alegerile din 2009 vor fi anchetate

Data actualizării: Data publicării:
parlament plen crop inquam photos
Foto: Inquam Photos

Parlamentul va ancheta organizarea alegerilor prezidenţiale din 2009. Conducerile Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis să înfiinţeze o comisie după ce jurnalistul Dan Andronic a relatat că şefii mai multor instituţii publice precum Parchetul General şi SRI se aflau în casa fostului vicepremier Gabriel Oprea în seara scrutinului prezidenţial din 2009.

Sunt mai multe obiective. În principal sa vadă dacă persoane sau instituții s-au implicat nelegal sau fără competenţe în desfășurarea alegerilor pentru influențarea rezultatului final. Cineva care nu are ce să ascundă nu văd de ce să nu vină”, a declarat Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților. 

Mai mult, liderul social-democraților și-a exprimat dorința de a conduce el această comisie. Întrebat, din nou, dacă vrea să fie președintele Comisiei, Liviu Dragnea a răspuns „e dorința mea de când eram mic”. 

Plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului va stabili la începutul săptămânii viitoare membrii Comisiei și președintele acesteia. Comisia va urmări să stabilească dacă au fost instituții ale statului care s-au implicat în alegerile prezidențiale din 2009 cu scopul de a le frauda. Amintim că alegerile de atunci au fost câștigate de Traian Băsescu la o mică diferență de contracandidatul său, Mircea Geoană. 

La Comisiei ar urma să fie audiați șefi ai mai multor instituții, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, politicieni, printre care și Traian Băsescu, și o parte din conducerea Serviciului Român de Informații. Deocamdată, aceștia nu sunt obligați să se prezinte la audieri, dar legea ar putea modificată în acest scop. 

Președinții PSD și ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, au cerut Parlamentului înființarea unei comisii parlamentare de anchetă care să clarifice „aspectele ce țin de organizarea alegerilor din 2009, dar și de rezultatul scrutinului prezidențial”. Solicitarea a venit după ce jurnalistul Dan Andronic a susținut că, în noaptea turului II al alegerilor prezidențiale din 2009, ar fi participat, acasă la Gabriel Oprea, la o întâlnire la care erau prezenți și șefii SRI și DNA.

Citiți și: Alegerile din 2009. Dan Andronic nu va fi chemat la comisia SRI
Băsescu: Aştept să văd cum a influenţat Ghiță prezidenţialele din 2009
Dezvăluiri despre întâlnirea din noaptea alegerilor prezidențiale
Dragnea vrea să fie șeful comisiei de anchetă pe alegeri. Ce spun regulamentele

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri