Parlamentul a votat incriminarea violenței cibernetice. Amenințările online sau difuzarea de imagini intime vor fi sancționate

Data actualizării: Data publicării:
hacker cu o glugă pe cap, aflat în faţa unui calculator, ţine un telefon în mână, spionaj cibernetic
Un hacker accesează o rețea protejată - imagine stock. Sursa foto: Getty Images

Camera Deputaților a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, un proiect de lege care prevede incriminarea violenței cibernetice pe rețelele sociale sau în alt mediu online.

Conform proiectului de lege semnat de mai mulți parlamentari de la toate partidele politice, inițiat de deputatul USR Cristina Ionela Iurișniți, printre categoriile violenței domestice ar urma să fie inclusă și violența cibernetică, astfel încât persoanele hărțuite în mediul online să poată beneficia de protecție, iar agresorii să poată fi sancționați. Forma în vigoare a legii nu include violența cibernetică printre tipurile de violență domestică.

Dincolo de sancțiunile penale ale agresorilor, prin introducerea violenței cibernetice în Legea 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, victimele pot beneficia de adăpost și de ordin de protecție. 

Proiectul definește violența cibernetică astfel: hărțuirea online, mesaje online instigatoare la ură pe bază de gen, urmărire online, amenințări online, publicarea non-consensuală de conținut grafic intim, accesul ilegal de interceptare a comunicațiilor și datelor private și orice altă formă de utilizare abuzivă a Tehnologiei informației și a comunicațiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente, sau a altor dispozitive similare care folosesc telecomunicațiile sau se pot conecta la internet și pot transmite sau utiliza platforme sociale sau de e-mail, cu scopul de a face de rușine, umili, speria, amenința sau reduce la tăcere victima.

Editor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri