Parlamentul celor care nu cuvântă: Aproape o sută dintre aleși au rostit în plen doar jurământul

Data publicării:
parlamentari tacuti

Au vorbit o singură dată în plen, în decembrie 2012, când au depus jurământul de credinţă. De atunci a trecut jumătate de an şi ei au fost ca şi inexistenţi. Faptul că figurează pe pagina de internet a Parlamentului pare singura lor dovadă că sunt deputaţi sau senatori.

În această situaţie sunt nu mai puţin de 75 din cei 409 deputaţi aleşi în decembrie 2012.

Aproape jumătate dintre ei fac parte din grupul parlamentar al PSD, la care se adaugă încă patru care reprezintă UNPR. Un număr impresionant de astfel de deputaţi, 20, fac parte din grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal.

Printre deputaţii tăcuţi regăsim aleşi tineri, precum Mihai Sturzu şi Cosmin Necula de la PSD, dar şi veterani ai Parlamentului, precum liberalul Radu Stroe şi social-democraţii Mădălin Voicu şi Eugen Bejinariu.

Şi la Senat este o situaţie similară. 17 senatori din cei 174 au vorbit o singură dată în cinci luni de activitate: au depus jurământul de credinţă şi apoi au intrat în anonimat.

Cei mai mulţi dintre senatorii tăcuţi reprezintă PNL şi PSD, dar există printre ei şi aleşi din partea PDL şi PP-DD.

Pentru fiecare dintre aceşti 92 de deputaţi şi senatori, activitatea parlamentară s-a redus la discursul de jumătate de minut în care au jurat să îşi exercite „cu onoare şi fidelitate” mandatul încredinţat de popor. Este jurământul standard obligatoriu pentru validarea mandatului. După acest efort, îşi pot lua în primire cabinetele, secretarele şi consilierii şi au liber la indemnizaţie, sumă forfetară şi cazare în hoteluri de cinci stele.

La alegerile parlamentare din 2012 au fost validaţi 508 senatori şi deputaţi, cu 118 mai mulţi decât cei aleşi în 2008.

Deputaţi fără opinii

PSD: 37 deputaţi

PNL: 20 deputaţi

PDL: 3 deputaţi

UNPR: 4 deputaţi

PPDD: 3 deputaţi

UDMR: 3 deputaţi

Sursa: www.cdep.ro

Senatori tăcuţi şi anonimi

PNL: 7 senatori

PSD: 6 senatori

PDL: 2 senatori

UNPR: 1 senator

PPDD: 1 senator

Sursa: www.senat.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri