Parlamentul European a respins cererea PSD de a dezbate modificarea legii privind alegerea în două tururi în România

Data publicării:
Plenul Parlamentului European
FOTO: Getty Images

Parlamentul European a respins solicitarea PSD de a dezbate modificarea legislației în România privind alegerea primarilor în două tururi, a anunțat eurodeputatul Eugen Tomac. Guvernul și-a asumat, miercuri, răspunderea în Legislativul român pe proiectului de lege, potrivit Mediafax.

„NUe de la Bruxelles pentru PSD! PSD a încercat atacarea României în Parlamentul European în urma deciziei Guvernului Orban de a-şi asuma răspunderea pe legea revenirii la alegerea primarilor în două tururi! Solicitarea de a iniția o Rezoluție împotriva României a fost respinsă ferm. Doar socialiștii și comuniştii europeni au susținut PSD în Parlamentul European”, a scris Eugen Tomac, miercuri, pe Facebook.

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a adăugat că PSD a motivat că modificarea legislației electorale trebuie discutat în PE pe motiv că afectează statul de drept în România.

„Chiar acum am bătut din nou PSD în plenul Parlamentului European. PSD a cerut dezbatere despre România în plenul Parlamentului European sub pretextul că alegerea primarilor în două tururi ar afecta statul de drept din România”, a afirmat Siegfried Mureșan, pe Facebook.

În schimb, Adunarea Parlamentară a Consiliul Europei (APCE) a sesizat, miercuri, Comisia de la Veneția, la solicitarea PSD, pe tema proiectului de lege asumat de Guvern privind alegerea primarilor în două tururi. Social-democrații au acuzat „un abuz de putere al Guvernului Orban”.

Încă de luni, PSD a transmis Comisiei de monitorizare a Consiliului Europei, că intenția Guvernului PNL de a modifica legea electorală înainte de alegeri este „o procedură care încalcă flagrant prevederile Comisiei de la Veneția”.

La rândul său, liberalii au trimis o scrisoare Consiliului European în care au precizat că modificările aduse legii electorală sunt necesare și vin ca urmare a mai multor nemulțumiri din partea societății. PNL a cerut Consiliului să nu alimenteze demersurile politice ale PSD prin sesizarea Comisiei de la Veneția.

Totodată, PSD va depune, joi dimineață, moțiunea de cenzură pe angajarea răspunderii Guvernului pentru alegerea primarilor în două tururi, a anunțat Marcel Ciolacu. Potrivit liderului interimar al social-democraților, partidul nu a strâns voturile necesare, însă a spus că nici Guvernul nu le-a avut la învestire.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri