Miniștrii Guvernului Nicolae Ciucă au depus jurământul la Cotroceni. Klaus Iohannis: A fost nevoie să se treacă peste multe orgolii

Data actualizării: Data publicării:
ministrii guvernului Nicolae Ciucă, aliniati dupa ce au depus jurământul la Palatul Cotroceni
Guvernul Nicolae Ciucă a depus jurământul la Palatul Cotroceni. Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Guvernul condus de Nicolae Ciucă a obținut joi voturile de învestire în Parlament. Cabinetul a fost votat cu o majoritate confortabilă de 318 voturi, cu peste 80 mai mult decât minimul necesar de 234 de voturi. Parlamentarii USR și AUR votat împotrivă. Miniștrii Guvernului Ciucă au depus jurământul la Cotroceni.

Prima ședință a noului guvern

La ora 18:40 a început prima ședință a noului guvern. Premierul Nicolae Ciucă a transmis și un mesaj de Ziua Internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor.

„Iată că astă seară are loc prima ședință după o perioadă de criză politică și doresc să mulțumesc Parlamentului pentru că ne-a acordat votul de încredere, partidelor politice care au înțeles că mai presus de orice este cetățeanul român și interesul țării, iar noi ne găsim în acest format pentru a parcurge ordinea de zi care are un singur punct, un proiect de OUG privind stabilirea unor măsuri la niveul administrației publice centrale.

Înainte de a intra în dezbatere, doresc să menționez că astăzi este Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și consider că Guvernul României poate să transmită un mesaj prin care condamnă orice fel de violență împotriva femeilor”, a spus premierul.

Klaus Iohannis: Criza politică s-a terminat, dar celelalte crize nu

ACTUALIZARE 15.35 Ceremonia de depunere a jurământului s-a încheiat. Președintele Klaus Iohannis a ținut un scurt discurs:

Criza politică s-a terminat, dar celelalte crize nu și nici problemele nu au dispărut. Pandemia nu s-a terminat. Criza energetică nu s-a terminat, capătă doar noi forme. Bugetul pe acest an va trebui rectificat, bugetul pentru anul viitor va trebui pregătit și votat. Oamenii așteaptă plata salariilor și a pensiilor la timp și multe alte lucruri se cer rezolvate urgent.

Pentru toate acestea este nevoie de un guvern solid, cu o majoritate consistentă în Parlament, și acum există acest guvern.

Dar nu numai probleme ne așteaptă și vă așteaptă. Sunt multe oportunități. Planul Național de Redresare și Reziliență se cere implementat, sunt foarte mulți bani aici care trebuie investiți în beneficiul românilor.

Toată lumea așteaptă măsuri consistente pentru a garanta o creștere economică, pentru a crește salariile, pentru a crește pensiile. Toată lumea se așteaptă la investiții, autostrăzi, drumuri, spitale, școli și multe altele. Și pentru toate acestea, pentru a fructifica aceste oportunități, este nevoie de un guvern puternic, bine condus, care se sprijină pe o largă majoritate în Parlamentul României. Acum avem acest guvern.

Nu a fost simplu. Cred că nu își imaginează nimeni că a fost simplu ca, într-o coaliție, să vină împreună partide care până mai ieri s-au luptat unul împotriva celuilalt. A fost nevoie să se treacă peste multe orgolii, și mai mari, și mai mici, pentru a găsi punctele comune și pentru a ajunge la votul de încredere de astăzi.

Domnule prim-ministru, onorați membri ai guvernului, așteptările sunt mari. Românii așteaptă să vă apucați și să rezolvați problemele pe care le-ați enunțat în programul de guvernare. Lumea s-a săturat de crize. Lumea s-a săturat de promisiuni.

Oamenii vor să vadă fapte, oamenii vor să vadă rezultate. Vă invit să le livrați!

Nicolae Ciucă depune jurământul la Cotroceni. Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Cabinetul Nicolae Ciucă depune jurământul

ACTUALIZARE 15.05 Membrii Guvernului Nicolae Ciucă depun jurământul la Palatul Cotroceni. Ceremonia a început cu intonarea imnului.

Primul care a depus jurămîntul a fost premierul Nicolae Ciucă, urmat de viceprim-miniștrii Sorin Grindeanu și Kelemen Hunor. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Klaus Iohannis a semnat decretul

ACTUALIZARE 14.15 Președintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul pentru numirea Guvernului Nicolae Ciucă, transmite Adminstrația Prezidențială.

La ora 15.00 va avea loc ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a membrilor Guvernului.

Rezultate oficiale

ACTUALIZARE 13.13 Au fost anunțate rezultatele oficiale ale numărării voturilor. 

Total parlamentari: 466

Parlamentari prezenți: 444

Voturi exprimate: 444

Voturi anulate: 0

Voturi pentru: 318

Voturi împotrivă: 126

Abțineri: 0

Guvernul Ciucă a trecut

ACTUALIZARE 13.00 Votul s-a încheiat, a început numărarea bilelor.

Potrivit numărării paralele, Guvernul Ciucă a trecut cu majoritatea voturilor, au declarat surse politice.

Au fost 318 voturi „pentru” și 126 „împotrivă”.

A început votul pentru învestirea Guvernului Ciucă

ACTUALIZARE 12.15 Luările de cuvânt s-au încheiat, a început procedura de vot pentru învestirea Guvenului Ciucă.

Senatorii votează primii.

Pentru învestirea guvernului, este nevoie de cel puțin 234 de voturi „pentru”. 

Diana Șoșoacă: „Veți avea parte de cea mai mare nesupunere civică”

Senatoarea Diana Șoșoacă a declarat că va chema lumea la „nesupunere civiă” dacă vă fi votată legea certificatului verde și a vaccinării obligatorii.

„Domnule general Ciucă, într-o cu totul altă situație sanitară, poate ar fi fost bine o dictatură militară aici, în Parlament. Mă gândesc la Arafat cu armata lui de 90.000 de afgani și alti emigranți, care vor intra peste noi în case și ne vor vaccina obligatoriu”, a mai spus senatoarea.

George Simion: „Unde este micuţul, unde a plecat Florin Cîţu?”

ACTUALIZARE 12.03 Copreşedinte AUR, George Simion, l-a întrebat joi, de la tribuna Parlamentului, pe preşedintele de şedinţă, Marcel Ciolacu, „unde se ascunde” Florin Cîţu, care lipsea din sală. 

„Pe procedură, domnule preşedinte, nu l-am văzut pe preşedintele Senatului, pe domnul Florin Cîţu. Pe unde se ascunde? Unde s-a ascuns Florin Cîţu? Îi este frică, este jenat, poate intră în depresie, unde este micuţul, unde a plecat Florin Cîţu? Probabil este cu domnul Klaus Iohannis, (...) l-a trimis la câştigat preşedinţia PNL, ce s-a întâmplat? Domnii de la PNL, ce s-a întâmplat? Dacă aveţi demnitate, un singur lucru: bila neagră în urna albă şi bila albă în urna albă, asta ar fi”, a declarat George Simion în şedinţa plenului reunit al Parlamentului pentru învestirea Guvernului Ciucă.

Dan Barna: Domnule Ciolacu, ați reușit ce n-a reușit Iliescu

ACTUALIZARE 11.17 Dan Barna, declarații:

Nu e puțin lucru să scoți PNL de la guvernare de bună voie și să-l bagi înapoi ca anexă PSD.

Domnule Ciolacu, ați reușit ce n-a reușit Iliescu și meritați felicitări pentru asta.

Este prima oară când PNL predă guvernarea și ultima fărâmă de demnitate pe care o mai aveau.

Este penelism când înființezi un minister pentru doamna Firea, când anul trecut strigai că este incapabilă.

Președintele României este nașul colaborării care se naște astăzi.

Sunt surprins să văd că lipsește de la această cumetrie tristă.

Este a patra șansă pe care președintele Iohannis o dă PSD.

Coaliții absurde au mai fost în aceasta țară. Așa se va întâmpla și de data aceasta.

Marcel Ciolacu: PSD este cel mai responsabil și mai stabil partid din România

ACTUALIZARE 10.52 Marcel Ciolacu, declarații:

Stimați colegi,

Doamnelor și domnilor,

PSD este cel mai responsabil și mai stabil partid din România. De aceea, PSD trebuia să facă o alegere în acest moment. Iar alegerea era următoarea: vom continua să criticăm o guvernare ineficientă?

Sau ne vom folosi priceperea și experiența pentru a opri chiar acum prăbușirea, pentru a fi alături de români și a stabiliza țara?!
Am acceptat acum această provocare pentru că PSD nu fuge niciodată de responsabilitate. Și pentru asta am decis să intrăm cu prima linie a partidului.

Am propus oameni cu experiență politică și administrativă. Am venit cu profesioniști care au performat în mediul privat. Am venit cu medici de excepție. Nu este timp de experimente. Trebuie să aplicăm măsurile PSD încă din prima zi!

PSD știe să guverneze! Am demonstrat-o întotdeauna, mai ales când am venit ca să reparăm dezastrul unor alte guvernări.

Le mulțumesc tuturor miniștrilor PSD pentru că au acceptat această provocare grea. Și îi rog să fie alături de români în fiecare decizie luată!

Doamnelor și domnilor,

Eu cred că România are nevoie de un nou drum. Un drum în care statul are grijă de cetățenii săi, mai ales de cei mai vulnerabili. Un drum în care munca este încurajată și răsplătită. Un drum în care familiile cu copii sunt ajutate. Un drum care să aducă beneficii tuturor, indiferent că sunt la stat sau la privat.

Așa ceva nu s-a mai întâmplat în România în ultimii doi ani.

În pandemie, cei bogați s-au îmbogățit și mai mult, iar statul și-a pierdut simțul responsabilității față de oamenii care muncesc din greu, față de pensionari, față de familiile cu copii și firmele românești.

Acest lucru trebuie să se schimbe.

PSD intră la guvernare pentru a le fi alături celor care au luptat singuri până acum: bărbați și femei, mame și tați, părinți și bunici.

Este momentul să le demonstrăm românilor că pot avea o guvernare care să lucreze pentru ei, nu doar pentru cei bogați și privilegiați.

Mulți români duc o luptă dură cu greutățile în fiecare zi. Multora le este din ce în ce mai greu să plătească facturile, mâncarea, benzina sau medicamentele.

România trăiește în sărăcie, foame și frig. S-a scumpit tot ce se putea scumpi. Avem o inflație record și venituri înghețate pentru oameni.
Avem un drum lung în față pentru a crește din nou puterea de cumpărare.

Dar acum avem datoria să stopăm prăbușirea nivelului de trai!

PSD va pune în aplicare din prima lună de guvernare pachetul social!

Vom crește alocațiile, pensiile, salariul minim și indemnizațiile persoanelor cu handicap. În plus, pensionarii cu cele mai mici pensii vor primi un ajutor pentru a-și plăti facturile în această iarnă.

Și vă spun sincer: m-am săturat să aud că mereu NU sunt bani pentru oameni.

PSD a mai venit la guvernare în momente grele și a crescut veniturile. Așa vom face și acum. Vom aduce mai mulți bani la buget, dar și în buzunarele oamenilor.

PSD a guvernat întotdeauna pentru oameni! Și așa va fi în continuare!

Stimați colegi,

Trebuie să înțelegem că pentru a reuși să creștem veniturile este nevoie să punem mai întâi capăt haosului sanitar.

Acest guvern trebuie să protejeze- în sfârșit- viața cetățenilor săi.

A fost prea multă suferință în România în această perioadă. Am pierdut prea multe persoane dragi. Am pierdut frați și surori, am pierdut părinți și bunici, am pierdut chiar și copii și tineri cu tot viitorul în față. Mult prea mulți!

Acest lucru este inadmisibil! Iar aici statul are o mare parte din vină.

Am venit la guvernare pentru că e momentul ca oamenii să audă, în sfârșit, adevărul. Tot adevărul! Doar așa se va putea restabili încrederea în autorități.

Nu vă voi minți niciodată că am învins pandemia. Nu putem face asta. Și în niciun caz, singuri! Doar împreună – într-un parteneriat real, putem să depășim acest moment greu și să ținem lucrurile sub control.

Trebuie să dărâmăm zidul de ură care s-a înălțat între vaccinați și nevaccinați. Nu există români buni și mai puțini buni. Toți suntem români. Și toți vrem să ne luăm viețile înapoi!

De aceea, măsurile sanitare trebuie să fie luate și comunicate doar de profesioniștii în sănătate. Politicienii trebuie să facă un pas în spate.
Guvernul are datoria să ofere sprijinul logistic și financiar de care este nevoie.

Nu trebuie să luăm măsuri aberante, ci măsuri de bun-simț. Iar aici mă gândesc inclusiv la soluțiile pentru a ține școlile deschise, astfel încât copiii să aibă acces la educație în siguranță.

Dincolo de asta, nu uităm că România a fost total nepregătită pentru valul 4.

Această guvernare trebuie să prevină și să intervină eficient în lupta cu pandemia!

Trei măsuri vor fi esențiale: accesul la medicamente virale, testarea extinsă și o nouă campanie de vaccinare.

Spitalele nu mai trebuie sufocate doar cu bolnavi COVID, pentru că și pacienții cronici trebuie să aibă acces la tratament.

Vreau ca în această guvernare fiecare român să aibă acces la sănătate!

Doamnelor și domnilor,

Eu cred că aceasta este calea corectă pentru a reuși și pe plan economic.

Am venit la guvernare pentru a fi alături de firmele românești și de antreprenorii români! Trebuie ca firmele să rămână deschise și oamenii să muncească.

”Cumpără românește” va fi conceptul către care vom orienta economia.

Îi vom sprijini cu toată forța pe cei care produc în România. Pentru că un produs fabricat în România înseamnă locuri de muncă pentru români.
80 la SUTĂ din programul nostru economic conține măsuri pentru IMM-uri și companiile mari. Toate firmele care produc aici vor primi sprijin, indiferent de naționalitatea lor.

Vreau ca această guvernare să fie un partener sincer și serios pentru mediul de afaceri, indiferent că vorbim de afacerile mici sau de marile corporații.

La fel cum Agricultura va fi unul dintre motoarele de creștere economică.

Acest guvern va aduce pe masa românilor mai multe produse românești.

Vom crește subvențiile și vom relua toate programele de succes ale PSD.

Avem nevoie de siguranță alimentară, pentru că știm cu toții că următoarea criză mondială va fi una alimentară. De aceea, trebuie să fim pregătiți!

Doamnelor și domnilor,

Întoarcerea cât mai rapidă la normalitate depinde de noi.

Trebuie să lăsăm orgoliile și mizele politice mici. Trebuie să muncim din greu în această perioadă pentru a stabiliza lucrurile.
România nu a avut până acum un plan coerent de salvare.

PSD are un plan de bun-simț care să țină sub control pandemia și să ajute românii și firmele românești să treacă peste această perioadă critică.
Avem măsuri. Avem profesioniști. Și avem un dialog foarte bun cu partenerii sociali și mediul de afaceri.

Avem puterea să redăm încrederea în această țară. Și avem puterea să o facem mai bine decât înainte! Așa să ne ajute D-zeu!

Vă mulțumesc!

Nicolae Ciucă: „Mai presus de orice orgoliu și orice adversitate politică, se află interesul românilor”

ACTUALIZARE 10.20 Nicolae Ciucă prezintă Parlamentului programul de guvernare:

Doamnă Președinte al Senatului,

Domnule Președinte al Camerei Deputaților,

Doamnelor și domnilor parlamentari,

Ne aflăm, astăzi, într-un moment mult așteptat de toți românii, unul în care putem, în sfârșit, să oferim predictibilitate și să garantăm stabilitatea și dezvoltarea României prin toate măsurile și deciziile pe care le vom lua pentru binele cetățenilor.

Îmi doresc să fie prima zi a unei noi abordări în ceea ce privește guvernarea țării. Eu, alături de toți miniștrii din acest Guvern, ne angajăm să facem tot ce depinde de noi pentru ca situația economică, socială și sanitară a României să se îmbunătățească.

Am văzut că au fost persoane care s-au arătat surprinse de alăturarea partidelor care compun azi coaliția de guvernare. Consider că au fost mai preocupate să caute motivele care ne despart, decât motivele care ne apropie.

Noi, cei care suntem azi în fața dumneavoastră pentru a vă cere votul de încredere, am trecut peste acele lucruri care ne separă și am găsit lucrurile care ne unesc. Am înțeles că mai presus de orice orgoliu și de orice adversitate politică se află interesul românilor.

Pandemia ne-a învățat un lucru, acela e că timpul este prețios. Suntem determinați să ducem acest program la îndeplinire și să punem capăt situației tensionate pe care țara noastră o parcurge.

În vreme ce zi de zi asistăm la discursuri acide, noi am înțeles să venim în fața dumneavoastră cu un program de guvernare sustenabil, care să ofere României garanția că lucrurile vor intra în normal și că vom avea stabilitate în perioada următoare.

Am venit astăzi în Parlament pentru a vă cere votul de încredere. Prin programul de guvernare propus, arătăm că punem pe primul loc interesele românilor și ne angajăm să garantăm reușita pe mai multe direcții de acțiune.

• Prima se referă la investiții, cele fără de care România nu se poate redresa și nu poate atinge obiectivele pe care ni le dorim cu toții. Scopul nostru comun constă în modernizarea României și tocmai de aceea vom aloca 7% din PIB investițiilor, bani care vor merge preponderent către proiectele din infrastructură, dar și către unitățile administrative, pentru a reuși să reducem decalajul dintre localități, precum și decalajul dintre urban și rural. Unul dintre programele de investiții dedicate localităților din România, esențial pentru dezvoltarea țării este Programul „Anghel Saligny”. Nu putem vorbi despre un stat dezvoltat și modern dacă în continuare vom avea localități fără drumuri, apă, canal sau gaze.

• Cea de-a doua direcție de acțiune a Guvernului este legată de conectarea prin infrastructură a regiunilor istorice, prin continuarea investițiilor în construcția de autostrăzi, căi ferate și mijloace de transport intermodal până în 2024, precum și de echilibrarea geografică a infrastructurii, întărirea poziției economice și strategice a portului Constanța. Acestea sunt doar o parte din țintele principale ce se regăsesc în programul de guvernare.

• A treia direcție pe care o avem în vedere se referă dezvoltarea echilibrată și coezivă a României. Nicio regiune nu trebuie să rămână în urmă din punct de vedere al dezvoltării infrastructurii de transport. Acesta e un angajament pe care ni-l asumăm în fața dumneavoastră și a românilor și reprezintă prioritatea Programului de Guvernare 2021 – 2024. Această direcție reprezintă un amplificator atât pentru creșterea nivelului de trai și a veniturilor oamenilor, cât și pentru stimularea investițiilor.

• Următoarea direcție are în centrul său Planul Național de Redresare și Reziliență. PNRR reprezintă axul principal în îndeplinirea obiectivelor noastre. Folosirea acestor bani europeni este strâns legată de respectarea unui calendar bine stabilit și de realizarea reformelor asumate în vederea îmbunătățirii capacității instituționale, guvernanței corporative, digitalizării transporturilor și creșterii siguranței în domeniu, precum și atingerii țintelor europene de decarbonizare a transportului și de protecție a mediului cu atenție sporită asupra schimbărilor climatice.

• Procesul de modernizare a României necesită, de asemenea, măsuri concrete și urgente pentru digitalizarea serviciilor publice, în încercarea de a le aduce mai aproape de cetățeni și de a crește gradul de folosire a noilor tehnologii în țara noastră. Digitalizarea este un instrument important în fundamentarea deciziilor pe baza unor date corecte și în redactarea unor politici publice bazate pe ipoteze testate. Consumatorul se află astăzi preponderent în mediul virtual, digitalizarea transformând sectoarele economice, în timp ce platformele online vor continua să creeze noi piețe și modele de afaceri. Această perioadă de criză a dovedit cât de importantă este tehnologia și cum a ajutat ea la supraviețuirea, redresarea și reziliența diferitelor industrii afectate de pandemie.

• În ceea ce privește sănătatea, vom dezvolta un program echitabil privind accesul neîngrădit și neîntrerupt la serviciile medicale. Vom asigura reziliența sistemului de sănătate și vom accelera și încuraja vaccinarea anti-COVID 19, pentru a reduce presiunea de pe spitalele publice. Reziliența sistemului de sănătate este un obiectiv prioritar al Guvernului, pentru care se vor face investiții în 46 de spitale și secții prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență.

• Cetățeanul este și va fi în mijlocul actului de guvernare, fiind beneficiarul acestuia. Siguranța cetățeanului este prioritară și, așa cum am mai precizat, nu ne putem permite luxul animozităților politice care pot cauza noi crize, mai ales atunci când o criză vine cu costul vieții cetățenilor României, al nivelului lor de trai și al bunăstării lor. Vom implementa măsuri pentru protejarea persoanelor aflate în nevoie, prin forme de sprijin decente, inclusiv a persoanelor cu dizabilități, prin majorarea pensiilor, pentru garantarea unei echități în acest sens, pentru asigurarea unui trai decent persoanelor vârstnice și pentru corectarea puterii de cumpărare.

• O atenție sporită trebuie acordată instituției familiei și sprijinirii acesteia. Mă gândesc în primul rând la familiile cu copii mici, care se confruntă cu mari presiuni financiare. Vrem să încurajăm creșterea demografică și să oferim o șansă reală tuturor românilor aflați la început de drum.

• Obiectivul nostru este ca prin măsurile pe care le vom implementa să asigurăm dezvoltarea și prosperitatea țării noastre. Avem milioane de cetățeni români în afara țării, oameni față de care avem datoria să le acordăm atenție și sprijin. Față de românii din diaspora, ne angajăm să menținem un dialog deschis și transparent, să ne îngrijim de respectarea drepturilor acestora și să implementăm programe de investiții cu implicarea tuturor.

Doamnelor și domnilor,

• Vom căuta în continuare cele mai bune soluții pentru criza generată de prețurile exagerate la energie. Am dovedit până acum că, deși cu puteri limitate, am reușit să găsim, în ultimele săptămâni, soluții la criza prețurilor din energie. A fost o colaborare Parlament - Guvern care a pus pe primul loc interesele românilor. Îmi doresc ca aceeași colaborare eficientă între cele două instituții ale statului să aibă loc și în continuare. Știu că pentru mulți români există temerea legată de cum vor trece iarna, cum vor putea să-și plătească facturile. Primii pași i-am făcut deja, prin adoptarea legii consumatorului vulnerabil, prin compensarea facturilor și plafonarea prețurilor. Alături de colegii din Guvern, vom căuta în continuare cele mai bune soluții pentru români, pentru că obiectivul nostru este să trecem iarna bine cu toții.

Doamnelor și domnilor parlamentari,

• Un stat puternic este un stat care sprijină mediul de afaceri și este un partener corect, predictibil și prietenos al acestuia. Vom păstra cota unică de impozitare și suntem împotriva creșterii taxelor și impozitelor.

Rolul nostru este acela de a încuraja dezvoltarea antreprenoriatului, iar acest obiectiv nu poate fi îndeplinit prin creșterea presiunii asupra operatorilor economici deja afectați major de impactul negativ al pandemiei asupra afacerilor lor. Un mediu de afaceri prosper este unul care asigură locuri de muncă.

• Vom încuraja prin măsuri concrete capitalul autohton și vom lucra pentru crearea unei identități de brand pentru România, care va contribui la creionarea unei imagini pozitive a țării noastre în raport cu potențialii parteneri. Turismul trebuie să joace un rol activ în crearea imaginii României, ca parte integrantă a procesului de creștere a atractivității țării noastre, prin punerea mai eficientă în valoare a patrimoniului natural, cultural și uman prin accentuarea valorilor, talentelor, tradițiilor și obiceiurilor românești.

• Vom implementa un parteneriat funcțional, care să contribuie la asigurarea bunei colaborări între mediul privat și cel public. Cooperarea este o piatră de temelie pentru dezvoltare, iar cooptarea tuturor părților interesate într-un parteneriat onest va asigura implicarea acestora în implementarea unei viziuni și atingerea unor obiective comune, precum sustenabilitatea și competitivitatea mediului economic din România.

• În scopul îndeplinirii tuturor obiectivelor pe care ni le propunem, este necesară reformarea statului prin revizuirea Constituției României, reformarea administrației publice prin descentralizare și reducerea birocrației, prin modernizarea marilor sisteme publice, în special în ceea ce privește pensiile și salarizarea, astfel încât să asigurăm servicii publice de calitate și la prețuri rezonabile. Astfel, ne propunem o guvernare participativă și, alături de instituțiile cele mai importante ale statului, Președinția României, Parlament, ne vom angaja într-un parteneriat onest, transparent și de lungă durată cu societatea civilă, cu Biserica, patronatele, sindicatele și cu alte structuri asociative.

• Ne vom îngriji să finalizăm procesul de retrocedare a proprietății private.

Stimați colegi parlamentari,

• Un domeniu cheie ce reprezintă o prioritate pentru Guvern și pentru mine personal, este cel al educației. Învățământul a avut de suferit extrem de mult în ultimul an. De aceea, vom lua toate măsurile care se impun pentru ca elevii să nu mai aibă de suferit din cauza pandemiei.

• În programul de guvernare, punctul de plecare pentru construcția în educație pentru perioada 2021 - 2024 este operaționalizarea și implementarea Proiectului „România Educată”, acest deziderat fiind inclus în Strategia Națională de Apărare a Țării, adoptată de Parlamentul României, și asumat de Guvernul României.

• În fața problemelor generate de pandemie, Guvernul României va pune un accent deosebit pe pregătirea sistemului de învățământ pe următoarele cinci paliere: conectivitate generalizată, echipamente electronice adecvate nivelului de învățământ pentru toți beneficiarii sistemului de educație, conținut digital pentru toate disciplinele și toate nivelurile, formare a tuturor cadrelor didactice pentru pedagogie digitală și platforme de evaluare dedicate și securizate. Este, însă, deosebit de important să asigurăm accesul la educație pe tot teritoriul României și să sprijinim mediile acut defavorizate.

• Pentru prosperitatea Statului Român, deosebit de importante sunt integrarea socială a tinerilor și sprijinirea acestora prin accesul la studii, astfel încât să își asigure pregătirea necesară pentru un loc de muncă.

O contribuție importantă în scăderea șomajului în rândul populației tinere o poate avea sistemul de învățământ dual. Experiența profesională este foarte apreciată de companii, iar lipsa unei astfel de experiențe este un obstacol major pentru cei care caută să se angajeze pentru prima oară. Majoritatea tinerilor se confruntă cu dificultăți în găsirea primului loc de muncă, iar practica din sistemul de învățământ dual se poate dovedi atractivă pentru angajatori.

• Când ne referim la tineri, nu trebuie să uităm importanța culturii. Cultura este un factor integrator al tradiţiilor, al patrimoniului, al diversităţii, al creaţiilor artistice şi al noilor platforme de comunicare și trebuie tratată corespunzător pentru a se crea si consolida instituții pe măsura beneficiilor pe care doar acest liant al societăţii le poate oferi. Pentru protejarea și transmiterea ei către generațiile viitoare, patrimoniul cultural trebuie privit prin prisma specificului fiecărui tip de patrimoniu. Trebuie abordat simultan și complementar din punctul de vedere al celor două mari specificități ale sale: patrimoniul material și patrimoniul imaterial.

• Totodată, dacă vorbim despre tineri, despre educația acestora, este bine să discutăm și despre zona de sport. Până la urmă, sportul are un rol esențial în formarea unui stil de viață sănătos. Sportivii de performanță sunt adevărați ambasadori ai țării noastre peste hotare. Ne mândrim cu ei peste tot în lume. Din păcate, mult prea puțină atenție s-a acordat infrastructurii sportive și creșterii tinerilor sportivi talentați. De aceea, un obiectiv al Guvernului va fi asigurarea infrastructurii sportive, elaborarea de reglementări care să faciliteze voluntariatul cetățenilor, respectiv finanțarea echilibrată și transparentă a activității sportive, concomitent cu crearea de legături cu mediul privat, care vor duce la o dezvoltare accelerată și sustenabilă atât a sportului amator, cât și a celui profesionist. Este necesară o schimbare a modelului de implicare a autorităților publice în sport, care să conducă la reorganizarea acestui domeniu și finanțarea transparentă și predictibilă de la bugetele publice.

Doamnelor și domnilor,

• În virtutea aceleiași bune colaborări între instituțiile statului, este necesar să asigurăm respectarea statului de drept și independența justiției, având în vedere mai ales prioritățile care decurg din obligațiile României ca stat membru al Uniunii Europene. Justiția reprezintă acea putere a statului chemată să realizeze un serviciu public eficient, accesibil, imparțial și independent. Un sistem de justiție modern, eficient, accesibil și de calitate, adaptat nevoilor cetățenilor și mediului privat, reprezintă o importantă premisă pentru dezvoltarea și stabilitatea economică și socială a țării.

• În aceeași ordine de idei, ne propunem ca politica externă a României să fie una coerentă, predictibilă și bazată pe trei piloni fundamentali: consolidarea rolului României în cadrul Uniunii Europene, întărirea profilului în NATO și consolidarea parteneriatului strategic cu SUA.

• Pe dimensiunea de ordine și siguranță publică, Guvernul are drept obiectiv principal întărirea capacității de a acționa în interesul cetățenilor și comunităților, astfel încât să devină un furnizor de încredere în instituțiile statului.

• În plan intern, este important ca eforturile să se concentreze pe creșterea gradului de siguranță și protecție a cetățeanului, pe continuarea reformelor instituționale și pe rezolvarea unor probleme structurale care au vulnerabilizat sistemul și l-au expus unor riscuri semnificative. Totodată, transformarea digitală a serviciilor publice oferite cetățenilor de către structurile MAI reprezintă un element cheie de modernizare și transformare instituțională.

• În plan internațional, aderarea României la Spațiul Schengen reprezintă un obiectiv strategic cu implicații puternice asupra întregii arhitecturi de securitate a UE.

• De asemenea, în cadrul NATO, se va urmări consolidarea profilului de pilon de securitate regional. Rezultatul urmărit vizează creșterea credibilității strategice a României, având ca fundament predictibilitatea, continuitatea și angajamentul pe linia obiectivelor asumate la nivel aliat privind: asigurarea parametrilor stabiliți la nivel aliat pentru finanțarea apărării, dezvoltarea capacității de apărare națională și a nivelului de reacție, participarea la inițiative și proiecte aliate vizând dezvoltarea de capabilități aliate comune; participarea la misiuni și operații NATO.

• În același timp, în plan extern, țara noastră va continua să susțină activ eforturile de integrare în Uniunea Europeană a Republicii Moldova și programul de reforme pro-democratice, în baza Parteneriatului Strategic pentru Integrare Europeană a Republicii Moldova. Sprijinul nostru este fundamentat pe comunitatea de limbă, istorie și cultură, precum și viziunea spațiului comun din perspectiva integrării europene.

Doamnelor și domnilor parlamentari,

De astăzi, punem cu toții umărul și construim o Românie mai puternică și prosperă, aducându-i pe români împreună în jurul unui obiectiv comun: combaterea și atenuarea efectelor crizei actuale, dar mai ales susținerea dezvoltării și evoluției României.

Sarcina Guvernului este să mobilizeze acel spirit extraordinar al românilor, să ofere oportunitățile necesare dezvoltării unei națiuni puternice și să pună în valoare întregul potențial al poporului nostru. Pentru toate acestea, avem nevoie de sprijinul dumneavoastră și al tuturor românilor!

Vă mulțumesc!

A început ședința Parlamentului

ACTUALIZARE 10.05 Ședința Parlamentului a început. Sunt prezenți 298 de parlamentari, din totalul de 466. Marcel Ciolacu, noul președinte al Camerei Deputaților, conduce ședința.

Florin Cîțu, senator PNL și încă premier interimar, a declarat la sosirea în Parlament că România are nevoie cât mai repede de un guvern cu puteri depline.

„Nu e nevoie de tam-tam. E nevoie să avem un guvern cât mai repede”, a spus Florin Cîțu joi dimineață.

Câte voturi sunt necesare pentru învestirea guvernului

Şedinţa plenului reunit al Parlamentului începe la ora 10.00.

Premierul desemnat Nicolae Ciucă va prezenta programul de guvernare şi lista Guvernului. Vor avea loc dezbateri, urmate de votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra programului şi întregii liste a Cabinetului.

Potrivit Constituţiei şi Regulamentului, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Votul este secret, cu bile.

Trebuie să fie prezenţi cel puţin jumătate plus unu dintre membrii celor două Camere ale Parlamentului.

Pentru a fi învestit, Guvernul Ciucă are nevoie de votul favorabil a 234 de parlamentari.

Cabinetul Ciucă este susţinut de PSD, PNL, UDMR şi minorităţile naţionale, care au în total 321 de senatori şi deputaţi, ceea ce îi asigură o majoritate confortabilă pentru a trece de votul Parlamentului.

Marţi, premierul desemnat a depus la Parlament lista cu miniştri şi programul de guvernare.

Miercuri, miniștrii propuși au fost audiați în comisiile parlamentare și, deși discuțiile nu au fost lipsite de momente amuzante, au obținut toți aviz favorabil.

Lista miniștrilor din Guvernul Ciucă

 • Prim-ministru: Nicolae Ciucă
 • Vicepremier: Kelemen Hunor
 • Vicepremier: Sorin Grindeanu 

Miniștrii PSD

 • Ministerul Finanțelor: Adrian Câciu
 • Ministerul Apărării: Vasile Dîncu
 • Ministerul Transporturilor: Sorin Grindeanu
 • Ministerul Muncii: Marius Budăi
 • Ministerul Tineretului și Familiei: Gabriela Firea
 • Ministerul Culturii: Lucian Romașcanu
 • Ministerul Economiei: Florin Spătaru
 • Ministerul Sănătății: Alexandru Rafila
 • Ministerul Agriculturii: Adrian Chesnoiu

Miniștrii PNL

 • Ministerul Justiției - Cătălin Predoiu
 • Ministerul Fondurilor Europene - Dan Vîlceanu
 • Ministerul Energiei- Virgil Popescu
 • Ministerul de Interne- Lucian Bode
 • Ministerul de Externe- Bogdan Aurescu
 • Ministerul Educației - Sorin Cîmpeanu
 • Ministerul Digitalizării - Florin Roman
 • Ministerul IMM-urilor și Turismului - Constantin Cadariu

Miniștrii UDMR

 • Ministerul Dezvoltării: Cseke Attila
 • Ministerul Mediului: Tanczos Barna
 • Ministerul Sportului: Eduard Novak

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digi24ro, stickyCookie
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Instagram instagram.com Vezi politica de confidenţialitate
csrftoken, ds_user_id, ig_did, ig_cb, mcd, mid, rur, shbid, shbts, urlgen
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi politica de confidențialitate