Parlamentul va organiza pe 30 iunie o ședință solemnă pentru comemorarea victimelor Pogromului de la Iași, din iunie 1941

Data publicării:
pogrom iasi
Trenul morții Iași-Podu Iloaiei, 30 iunie 1941. Foto: pogromuldelaiasi.ro

Parlamentul României va organiza, pe 30 iunie, o ședință solemnă, în plenul reunit, pentru comemorarea victimelor Pogromului de la Iași, din iunie 1941. La ședință vor fi invitați președintelui Klaus Iohannis, membri ai Guvernului, foști șefi de stat, reprezentanți ai Corpului Diplomatic acreditat la București, reprezentanți ai Casei Regale a României, Patriarhului BOR și alți lideri ai celorlalte culte religioase, reprezentanții Federației Comunităților Evreiești din România, a Armatei Române, a Academiei Române, precum și supraviețuitori sau urmași ai victimelor Pogromului.

„În urma demersurilor făcute în calitate de Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, am primit, săptămâna aceasta, decizia și acordul liderilor Camerei Deputaților și Senatului pentru organizarea unei ședințe solemne a Parlamentului României pentru comemorarea victimelor Pogromului de la Iași, din urmă cu 80 de ani. Este doar una componentele amplului program de activități comemorative care vor avea loc pe teritoriul României în perioada următoare”, se arată într-un comunicat de presă transmis de deputatul PNL Alexandru Muraru.

„Prin inițiativa de a comemora 80 de ani de la cel mai mare masacru petrecut pe teritoriul României în epoca modernă în cadrul unei ședințe solemne, organul reprezentativ suprem al tuturor cetățenilor români va transmite un mesaj puternic de recunoaștere a suferinței victimelor și supraviețuitorilor Pogromului, iar acele evenimente istorice vor beneficia astfel de atenția semnificativă din partea opiniei publice interne și internaționale”, transmite Reprezentantul Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei.

8 decenii de la cel mai mare asasinat petrecut pe teritoriul României

În luna iunie a acestui an se împlinesc 8 decenii de la cel mai cunoscut eveniment din toată istoria asasinatelor antievreiești din România. Pogromul de la Iași a fost un asasinat de mari proporții, de o violență și sălbăticie extreme. Pogromul din Iași a determinat distrugerea fizică a unei părți semnificative din populația de origine evreiască a orașului, schimbând dramatic istoria și destinul fostei capitale a Moldovei.

Pogromul din Iași reprezintă astăzi, potrivit istoricilor naționali și internaționali, cel mai mare asasinat petrecut pe teritoriul României în epoca modernă, și în aceeași măsură, cel mai mare masacru de pe frontul de Est de la începutul operațiunii Barbarossa din vara anului 1941.

Prin coordonare centrală și locală, prin ordine date de la cel mai înalt nivel al mareșalului Ion Antonescu, crime și violențe au precedat arestarea unui mare număr de evrei și detenția lor în curtea Chesturii din Iași, unde prin maltratare, tortură și asasinare prin împușcare nu s-a reușit anihilarea întregii mulțimi. Astfel, peste 2.500 de evrei au fost duși la gară și îmbarcați în două trenuri pentru a fi deportați din Iași. Din aceste trenuri ale morții, care au plecat pe traseele Iași-Călărași și Iași-Podul Iloaiei, au fost descărcate mii de cadavre la destinație. Alte mii de abuzuri și crime individuale sau colective săvârșite de militari români sau germani, jandarmi, membri ai Mișcării Legionare sau civili, au dus la decimarea membrilor comunității evreiești din Iași. În total, în timpul Pogromului din Iași, au fost uciși peste 13.000 de evrei.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri