Partida Romilor cere Guvernului înfiinţarea unui minister al acestei etnii

Data publicării:
5460771 20mediafax 20foto 20andreea 20alexandru-39097

Prim-vicepreşedintele Partidei Romilor „Pro Europa” Cluj, Aurel Pascu, a declarat că situaţia romilor este „dezastruoasă” şi se trag semnale de alarmă din partea Comisiei Europene legate de această situaţie, scrie Mediafax.

Cerem viitorului Guvern înfiinţarea unui mega-minister pentru romi condus de un reprezentant al etniei, care să se ocupe de gestionarea şi rezolvarea problemelor romilor. Acest minister va pune în mişcare rezolvarea problemelor cu care se confruntă romii. Dacă tot se măreşte numărul de ministere, să se facă şi unul pentru romi. Ne-am inspirat din modelul de integrare al romilor din Spania, unde în anul 2000 a fost înfiinţat un minister similar, care a ajutat la integrarea romilor. Noi vrem să avem o colaborare directă cu alte state ale UE, să avem persoane de contact în statele unde trăiesc romi din România, cum ar fi Spania, Italia, Franţa”, a spus Pascu.

El a afirmat că formaţiunea solicită şi numirea unor romi în ambasadele României din Franţa, Italia, Marea Britanie, Italia sau Spania care să monitorizeze romii români ce trăiesc în aceste state.

Potrivit acestuia, Partida Romilor „Pro Europa” Cluj mai solicită viitorului Guvern să ţină cont în reorganizarea administrativ-teritorială şi de interesul romilor, astfel încât judeţul Mureş să fie inclus în regiunea nord-vest şi să fie scos din regiunea centru, pentru a se forma un echilibru.

În judeţele Mureş, Sălaj, Bihor, Maramureş, există o pondere de peste cinci la sută romi şi am dori ca regionalizarea să ţină cont şi de interesele noastre. Şi absorbţia fondurilor europene pe proiecte de romi ar creşte”, a spus Pascu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri