Partidele au ajuns la un acord pe tema Codului fiscal

Data publicării:
buget calculatoare statistici - getty-3

Foto: Gulliver/ Getty Images

Liderii partidelor parlamentare au stabilit că Parlamentul va adopta aceeaşi variantă a Codului Fiscal ca şi prima dată. Însă măsurile de relaxare fiscală vor fi aplicate în etape.

Taxa pe valoarea Adăugată, a cărei reducere este principala măsură a Codului Fiscal, a fost stabilită la 20% în 2016 şi 19% în 2017. Taxa pe stâlp va fi eliminată pentru domeniul agricol anul viitor şi complet abia peste un an.

Tot din 2017 va fi eliminată şi supraacciza la carburant. Tot atunci, contribuţiile la asigurări de sănătate vor fi plafonate, iar impozitul pe dividende va fi redus la 5%.

Liderii coaliţiei de guvernare şi cei ai Opoziţiei au convenit asupra acestor măsuri, fără să semneze însă un acord scris.

Liviu Dragnea: „Suntem oameni responsabili, nu e nevoie să semnăm documente pentru a certifica ce am vorbit. (Nu este aceasta o garanţie că un viitor guvern PNL va păstra aceste prevederi?) Garanţia e asumarea responsabilităţii şi seriozitate”.

Alina Gorghiu: „Partea care ne bucură extrem de tare este că am agreat acea reducere a TVA, că ne vom încadra în ţinta de deficit, că discuţiile au mers într-o direcţie foarte bună. Am analizat posibilitatea direcţionării deficitului bugetar către partea de investiţii pentru că e nevoie de o relansare a investiţiilor”.

Unii dintre participanţii la discuţii spun că există posibilitatea ca măsurile care au fost amânate pentru 2017 să se aplice mai devreme.

Călin Popescu Tăriceanu: „Dacă la anul creşterea economică va continua, vom putea devansa o serie de măsuri care sunt cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2017”.

Aflat în vizită la Chişinău, premierul Victor Ponta a salutat pe Facebook acordul politic referitor la Codul Fiscal.

"Salut și mă bucură acordul partidelor parlamentare privind Codul Fiscal! Adoptarea acestuia cât mai rapid este cea mai bună veste pentru mediul de afaceri, pentru investitori și mai ales pentru cetățenii obișnuiți ai țării noastre!", a scris premierul.

Liderii partidelor parlamentare au convenit că votul final asupra Codului Fioscal va fi dat până la sfârşitul săptămânii viitoare. În urmă cu o lună preşedintele Klaus Iohannis a retrimis legea înapoi la Parlament pentru reexaminare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri