Pârvulescu: Retragerea încrederii are o semnificație politică

Data actualizării: Data publicării:
cristian parvulescu look nou

Politologul Cristian Pârvulescu susține că declarația președintelui Klaus Iohannis, chiar dacă este una politică, fără consecințe juridice, va avea urmări. O primă variantă ar fi depunerea unei moțiuni de cenzură de către opoziție, dar există riscul de a îl pune pe șeful statului într-o situație și mai complicată. O a doua variantă ar fi sesizarea Curții Constituționale pe conflict juridic de natură constituțională între instituții.

Cu precizarea că „președintele nu o poate demite pe Viorica Dăncilă”, analistul susține că declarația de astăzi nu va rămâne fără urmări. „Această declarație a președintelui privind retragerea încrederii va produce o serie de consecințe. (...) E o declarație politică pentru că, până la urmă, prim-ministrul a fost nominalizat de către președinte, care a avut încredere. Faptul că își retrage încrederea are o semnificație politică”, a declarat Cristian Pârvulescu pentru Digi24.

În privința depunerii unei moțiuni de cenzură, politologul atrage atenția că există unele riscuri. „Știm că aritmetica parlamentară este împotriva opoziției și că acest demers ar risca să pună președintele într-o situație și mai complicată”, a declarat Pârvulescu.

Acesta arată că există și varianta sesizării Curții Constituționale pe conflict juridic între instituții.

Eu cred că PSD va prelua inițiativa pentru că asistăm aici la un joc politic, la o strategie politică în plină derulare, va prelua inițiativa și va încerca că impună președintelui, să impună opiniei publice să impună opoziției o anumită conduită”, a mai declarat Cristian Pârvulescu.

Vineri, președintele a cerut demisia șefului Guvernului, Viorica Dăncilă. „Nu face față acestei poziții”, a spus șeful statului. Klaus Iohannis aştepta explicaţii în legătură cu vizita Vioricăi Dăncilă şi a președintelui PSD, Liviu Dragnea, la Tel Aviv, dar în această dimineaţă, premierul l-a anunţat la telefon că nu va merge la Cotroceni pentru lămuriri.

Liderul USR Dan Barna a anunțat, la scurt timp după declarația lui Klaus Iohannis, că va iniția discuții cu PNL-ul pentru a formula o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă.

Citiţi şi: Mutarea ambasadei la Ierusalim ne-ar putea costa miliarde de euro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri