Pasărea Măiastră a lui Firea și București-capitală mondială a muzicii tradiționale sacre și laice

Data publicării:
firea portret crop inquam 1

Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea 

Festivalul Internațional „București - Pasărea Măiastră” ar urma să aibă loc primăvara (la o dată ce va fi stabilită) și iarna (obligatoriu în perioada 25 decembrie - 1 ianuarie) și nu doar că va rivaliza cu concertul de Anul Nou de la Viena, dar îl va și întrece în popularitate. „Impactul celor din capitala României va fi mai mare, muzica tradițională fiind mai apreciată de marele public decât cea clasică”, explică inițiatorii proiectului de lege în expunerea de motive.

Pe ce se bazează aceștia când conturează în nuanțe atât de optimiste succesul viitorului festival? Răspunsul îl găsim tot în expunerea de motive: „În cadrul acestui festival vom putea auzi cântece tradiționale sacre și laice din Orientul apropiat, mijlociu și îndepărtat, din Europa, America, Africa și Australia, și totodată, vom putea urmări dansuri tradiționale și ritualuri de pe toate continentele”.

Cât despre organizarea evenimentului, inițiatorii propun să se folosească experiența acumulată prin organizarea Festivalului Național „Maria Tănase” de la Craiova și Festivalului Internațional de Folclor „Cântecele Munților” de la Sibiu.

Iar în privința fondurilor, totul este ca și asigurat, deoarece „având în vedere caracterul universal și multicultural al festivalului (...) vor putea fi accesate inclusiv fonduri europene”.

Director de onoare, sediu, consilieri, etc...

Pentru apariția Păsării Măiastre, a fost depus un proiect de lege în Parlament pe 21 iunie. Semnatari: social-democrații Gabriela Firea, Gabriel Mutu, Mihai Fifor și Sorin Ilieșiu.

Semnătura noului Primar general al Capitalei are cu atât mai multă semnificație cu cât, aflăm din proiect, evenimentul ar urma să fie conceput și organizat sub patronajul Primăriei Municipiului București și al Ministerului Culturii.

Mai mult, în termen de 60 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial (evident, după adoptarea ei de către Parlament și promulgarea de către președinte), Primăria Municipiului București și Ministerul Culturii ar urma să numească „personalități” în funcțiile de conducere ale Festivalului: director artistic, președinte de onoare și director general. Mandatul acestora? De doi ani, pentru început.

Iar până să-și atingă Pasărea Măiastră scopul și să transforme Bucureștiul în „capitală mondială a dansului și a muzicii tradiționale sacre și laice”, Guvernul și PMB vor scoate banii necesari organizării evenimentului, inclusiv pentru sediu, dotarea acestuia „cu cele necesare” și salariile personalului angajat.

Turismul balnear al Elenei Udrea

Pe la începutul anului 2009, la scurt timp după ce fusese instalată ministru al Turismului în primul Guvern Boc, Elena Udrea promitea resuscitarea turismului balnear în România și transformarea Bucureștiului într-o destinație de turism cu profil balnear. „Bucureștiul stă pe un izvor de apă termală și fie se știe acest lucru și nu a fost valorificat, fie nu se știa până acum (...) Am vorbit cu reprezentanții Consiliului Județean Ilfov să facă un studiu în acest sens. Încercăm să exploatăm această resursă și să facem din București chiar o destinație de turism balnear”, explica Udrea în ianuarie 2009.

Câteva săptămâni mai târziu, ministrul vorbea de realizarea unui studiu de fezabilitate pentru un complex care să fie gata în doi ani și să includă hotel, centru de înfrumusețare și tratament, „poate chiar și ștranduri”.

Nu doar că nu s-a început realizarea complexului dar, prin 2011, Udrea, devenită între timp, ministru al Dezvoltării, spunea că pentru exploatarea resursei balneare este nevoie de un parteneriat cu societatea privată care o administrează.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri