Patru ore pentru legi, trei de oratorie. Cum își împart parlamentarii timpul de lucru

Data publicării:
parlament

Singura miză ţine de palmaresul personal - mai multe declaraţii politice înseamnă mai multe luări de cuvânt în plen, iar parlamentarul se poate lăuda apoi cu o activitate intensă la serviciu. În tot acest timp, zeci de proiecte de lege aşteaptă cu anii să fie votate.

Ora 09.00, sala de şedinţă a Senatului, într-o zi în care aleşii ar trebui să îşi susţină declaraţiile politice pe diverse teme. Doar patru senatori respectă programul. După zece minute, mai apar câţiva parlamentari, iar preşedintele de şedinţă îi numără dintr-o privire.

„Chiar dacă suntem 16 senatori în sală, aşa a hotărât Biroul Permanent: cine are declaraţii politice vine şi le prezintă”, spuneNicolae Moga, vicepreşedinte al Senatului.

Precizarea e importantă, pentru că există cazuri în care senatorii nu se mai obosesc să vină să-şi citească declaraţiile. Se mulţumesc să le depună, în scris, la secretariat, pentru a fi siguri că au bifat o activitate parlamentară.

Cu o zi în urmă, la programul de interpelări şi întrebări, tot atâţia senatori în sală. Chiar dacă înainte de asta a fost şedinţa de plen, aleşii s-au grăbit să îşi strângă lucrurile şi să plece.

Într-o săptămână, senatorii au avut trei ore destinate declaraţiilor politice şi interpelărilor. Prin comparaţie, pentru dezbaterea legilor - cea mai importantă dintre atribuţiile parlamentarilor - şi-au rezervat doar patru ore.

În cele trei ore de vorbit în faţa unei săli goale, unii au făcut declaraţii paralele cu agenda cetăţeanului.

Aceste declaraţii politice se publică în Monitorul Oficial şi pot fi contabilizate în CV-ul parlamentarului respectiv.

Poate de aceea, conducerea Senatului a decis să prelungească timpul acordat acestor activităţi parlamentare. Nu însă şi timpul alocat dezbaterii legilor, deşi pe ordinea de zi a plenului se află 55 de proiecte de lege şi alte 61 aşteaptă avizul comisiilor. Iar în cele patru ore de plen din această săptămână, senatorii au votat doar 14 acte normative.

Citiți și:

Chiul anunţat în Parlament: Senatorii nu lucrează de Rusaliile catolice

Activitatea în teritoriu a parlamentarilor, chiul pe bani

Cât au muncit și câți bani le-au revenit parlamentarilor pentru trei luni de venit la serviciu

CHIUL ÎN PARLAMENT. Unde sunt aleşii? Acum o lună făceau „diverse”, acum sunt la „studiu individual”

CAMERA ASCUNSĂ. Prima zi de chiul în instituțiile publice

Parlamentarii lucrează opt zile pe lună

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri