Paul Stănescu: Interesul României nu este să intre pe ușa din dos în Spaţiul Schengen. „Pasul trebuie făcut cu demnitate”

Data publicării:
Paul Stănescu
Secretarul general al partidului, Paul Stănescu, a spus, la Parlament, că Doldurea este unul dintre cei mai bun primari. Foto: Facebook / Partidul Social Democrat

Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, afirmă că obligaţia României faţă de cetăţeni este să facă pasul în spaţiul Schengen cu demnitate, menţionând că, dacă ţara noastră nu va fi acceptată, neîncrederea, extremismul şi poziţiile radicale anti-UE se vor accentua şi solidaritatea europeană va pierde teren.

Obligaţia României faţă de toţi cetăţenii este să facă pasul în spaţiul Schengen cu demnitate. Nu este necesar să plecăm capul mai mult decât un salut politicos şi diplomatic. S-a tot vehiculat zilele acestea ideea că plătim sau că trebuie să plătim "tribut" nu ştiu căror ţări. Vremurile când eram obligaţi să oferim tot felul de dări diverselor imperii care şi-au manifestat influenţa pe pământurile româneşti sunt demult apuse, a transmis joi Stănescu, într-un comunicat.

Potrivit lui Paul Stănescu, România este stat naţional, suveran şi independent, care are obligaţia să-şi urmărească propriile interese.

Suntem parte a NATO pentru că asta ne-am dorit pentru securitatea naţională şi suntem în marea familie europeană, pentru că aici ne este locul şi geopolitic, şi spiritual. Prin urmare, România nu este singurul stat care are de pierdut dacă nu va fi acceptat în următoarea perioadă în Schengen. Chiar Uniunea Europeană va fi marele perdant. Încă o dată românilor le-ar fi îngrădită libertatea de mişcare, exclusiv pe considerente politico-economice. Neîncrederea, extremismul şi poziţiile radicale anti-UE se vor accentua, iar ideea de solidaritate europeană va pierde teren, a mai susţinut secretarul general al PSD, citat de Agerpres.

Acesta a mai menţionat că, pentru îndeplinirea acestui obiectiv, ar fi utilă construirea unui front comun, nu doar politic, ci şi civic.

Citește și: Marcel Ciolacu: Socialiștii europeni vor susține aderarea României la spațiul Schengen

Indiferent de semnalele pe care le primim, mai bune sau mai rele, până la momentul deciziei finale ar fi util să construim un front comun, nu doar politic, ci şi civic. În situaţia în care România este ţinută în loc din motive politice, efortul nu poate fi doar politic. Organizaţiile neguvernamentale, cetăţenii, mediul de afaceri, presa au, la rândul lor, datoria să facă presiuni în calitate de cetăţeni europeni. Trebuie să le reamintim prin toate mijloacele că Uniunea Europeană este un spaţiu al naţiunilor egale şi nu al unora care îşi arogă dreptul de a bloca dezvoltarea comunităţii din cine ştie ce interese, mai transmite social-democratul.

Stănescu a arătat că România este un pilon de stabilitate politică pentru proiectul Uniunii Europene, un partener loial, cu o direcţie proeuropeană clară, asumată de către toată clasa politică românească şi nu este în interesul UE ca ţara noastră să fie ţinută pe dinafară.

Apartenenţa la spaţiul Schengen este dezideratul nostru, iar dacă România îndeplineşte criteriile tehnice, nu există nicio justificare care să ne blocheze. Prin urmare, nu este în interesul nostru să intrăm pe uşa din dos, la fel cum nu este în interesul Uniunii Europene să fim ţinuţi pe dinafară doar pentru că un anumit stat forţează de atâta timp un blocaj politic, a mai afirmat Paul Stănescu.

Citește și: Rutte, despre intrarea României în Schengen: „Nu pot să vă dau un termen”. Iohannis: „Trebuie să fim realiști”

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri