Video Pensiile speciale, subiect de moțiune. Budăi: „USR a avut ministrul Justiției și nu a mișcat un pai”. Drulă: „Protejați pensia șefului”

Data publicării:
marius budai
Ministrul Muncii, Marius Budăi. Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat luni, în plenul Camerei Deputaţilor, în cadrul dezbaterii moţiunii simple care îl vizează, că este „un simulacru de moţiune scrisă de oameni care nu au fost în stare de nimic atunci când au guvernat, care au adus doar sărăcie, foamete şi au închis oamenii în case, care nu au ajutat nici oamenii, nici mediul de afaceri, făcând praf si pulbere până şi puţinele măsuri de ajutor pe care tot ei le promiseseră”. De partea cealaltă, liderul USR, Cătălin Drulă, spune că politica PSD şi PNL este o politică de apărare a pensiilor speciale şi a „pensiilor nesimţite”.

„Aţi scris o Moţiune fix aşa cum aţi guvernat, numai minciuni şi nimic bun pentru oameni!”, a reproșat Budăi opoziției, spunând că PSD este cel care a plafonat, prin OUG 59/2017, pensiile speciale, mai puţin pe cele ale magistraţilor, protejaţi de deciziile CCR.

„Vreţi să vorbim despre pensii speciale?! Atunci haideţi aici la microfon şi recunoaşteţi că aţi fost doar populişti şi demagogi! Veniţi aici la tribună şi spuneţi-le oamenilor adevărul. Spuneţi-le că aţi avut prim-ministru, vice-prim-ministru şi ministerul Justiţiei şi nu aţi mişcat un pai”, a declarat ministrul Muncii.

„Vedeţi, domnule fost prim-ministru, dacă nu v-aţi ascultat foştii colegi de partid cu alea 30 de zile?! Nu mai sunteţi nici premier, nici preşedinte de partid. Fostul domn vicepremier este?! Este. De ce nu aţi iniţiat domnule ordonanţă de urgenţă prin care să tăieţi pensiile speciale?! Că parcă aşa aţi promis. Sau erau doar lozinci?! Nu-l văd pe fostul ministru al Justiţiei. Da, este şi dânsul în sală. Ia veniţi aici domnule ministru şi spuneţi-ne ce pensii speciale aţi eliminat dumneavoastră. Ah, niciuna?! Nici măcar nu aţi avut curajul să vă atingeţi de ele. Fermoar la gură aţi avut cât aţi fost la minister. Aţi stat băgat sub birou de frică şi acum vă daţi viteaz şi faceţi zgomot”, a mai spus ministrul Muncii.

Politica PSD şi PNL este o politică de apărare a pensiilor speciale şi a „pensiilor nesimţite”, a afirmat președintele USR Cătălin Drulă, care a adăugat că cele două formaţiuni apără pensia lui Nicolae Ciucă de 18.000 de lei.

El le-a cerut, în plenul Camerei Deputaţilor, liderilor PSD şi PNL, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, să pună săptămâna viitoare pe ordinea de zi proiectul USR de eliminare a pensiilor speciale pentru parlamentari pentru a fi votat.

„USR a trecut în PNRR ca pensiile speciale să fie eliminate şi domnul Budăi şi PSD-ul nu vor să o facă. (...) Totul pentru speciali şi nimic pentru oameni, iar PNL vă asistă, vă sprijină, vă încurajează şi protejează pensia şefului lor”, a susţinut Cătălin Drulă.

Pensia premierului Ciucă „raportat la România este mare, dar raportat la ceilalți generali NATO este o pensie foarte mică”, i-a luat apărarea premierului deputatul PSD Adrian Solomon. Acesta a reproșat liderilor Opoziției că „într-o moțiune de 8 pagini” au vorbit despre pensiile speciale pe „o pagină”. 

Fostul ministru al Muncii Raluca Turcan a afirmat, la dezbaterea moţiunii simple împotriva ministrului Marius Budăi, că a fost intrigată de faptul că Ministerul Muncii, deşi a plătit anul trecut o consultanţă costisitoare, a trimis Parlamentului un proiect de lege privind pensiile speciale fără a avea calculat un impact bugetar şi într-o variantă mult mai slabă decât cea pe care a lăsat-o ea la minister. 

Turcan a prezentat şi viziunea pe care o are proiectul privind pensiile speciale şi cerinţele la care trebuie să răspundă propunerea legislativă.

„În ceea ce priveşte aşa-numitele pensii speciale, recunosc că şi pe mine m-a intrigat faptul că, după ce Ministerul Muncii a plătit anul trecut o consultanţă costisitoare, a fost transmis în Parlament un proiect fără impact bugetar calculat şi într-o variantă mult mai slabă decât cea pe care am lăsat-o la minister, elaborată de funcţionarii publici din minister, fără consultanţă externă.

Din punctul nostru de vedere un proiect care să rezolve problema socială generată de pensiile speciale trebuie să răspundă la următoarele cerinţe:

- Să fie agreat cu categorii profesionale vizate pentru a nu depopula sisteme vitale;

- Să fie constituţional, ceea ce ar presupune ca varianta agreată, după negocieri reale şi nu simulate cu magistraţii, să fie extrapolată la celelalte categorii;

- Să nu creeze noi categorii de beneficiari de pensii speciale;

- Să scoateţi sistemul de apărare şi de ordine publică din categoria pensiilor speciale pentru că militarii au pensii ocupaţionale, propriul sistem de contributivitate şi de plată a pensiilor. În acest sens, vă rog să citiţi cu atenţie atât recomandările Băncii Mondiale, precum şi Decizia Curţii Constituţionale a României nr.20/2000 prin care s-a statuat că pensia de serviciu pentru cadrele militare ... nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, ea constituind o compensaţie parţială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutelor speciale cărora trebuie să li se supună militarii”, a mai spus Turcan.

UDMR susţine respectarea principiului contributivităţii în privinţa pensiilor, a declarat deputatul Csep Eva-Andrea, care a anunţat că parlamentarii acestui grup vor vota împotriva moţiunii simple împotriva ministrului Muncii, Marius Budăi.

Ea a subliniat că scopul coaliţiei de guvernare este acela de a îmbunătăţi nivelul de trai al oamenilor şi de a crea condiţiile pentru ca tinerii să aibă un viitor acasă, să aibă grijă de familii, pentru ca aceştia să îşi poată trăi viaţa de zi cu zi în condiţii sustenabile şi totodată să poarte grija persoanelor vârstnice ca să aibă un trai decent.

Deputatul AUR Adrian Axinia a declarat luni că ministrul Muncii, Marius Budăi, „a ratat şansa să rămână în istorie ca un fel de Robin Hood al pensionarilor”, care ia de la bogaţi şi îi ajută pe cei săraci, şi a anunţat că grupul AUR din Camera Deputaţilor va susţine demiterea acestuia prin moţiunea simplă depusă de USR.

Moțiunea simplă împotriva ministrului Muncii va fi votată marți. În moţiune se susţine că ministrul Muncii a trimis Parlamentului un proiect de lege privind pensiile speciale „vădit neconstituţional”, „care nu trece nicio pensie specială pe contributivitate, cosmetizează doar nişte detalii şi salvează, în fapt, pensiile specialilor”.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri