Pensiile speciale ale deputaților și senatorilor, abrogate printr-un nou proiect de lege

Data actualizării: Data publicării:
parlamentari parasind plenul

Reglementările privind pensiile speciale ale deputaților și senatorilor, precum și cea a Avocatului Poporului, dar și cele privind pensiile de serviciu ale anumitor categorii profesionale, precum diplomați, funcționarilor publici parlamentari sau personalului Curții de Conturi, au fost abrogate printr-un proiect de lege adoptat tacit de senatori. Guvernul nu susține proiectul, susținând că ar afecta dreptul la ”un nivel de trai decent” al celor în cauză, anunță Profit.ro.

Citește și:Deputat PSD, întrebat de ce au parlamentarii pensii speciale: „D-aia! Pentru că merită!”

Noul proiect legislativ prevede anularea pensiilor speciale pentru mai multe categorii. Astfel, nu vor mai beneficia de pensii speciale:

- personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă,
- personalul Curții de Conturi
- membrii Corpului diplomatic și consular al României
- personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea și al personalului care funcționează în cadrul Institutului Național de Expertize Criminalistice
- Avocatul Poporului
- funcționarii publici parlamentari

De asemenea, nu se mai acordă indemnizațiile pentru limită de vârstă sau pensiile speciale ale deputaților și senatorilor.

CCR a declarat pensia specială a Avocatului Poporului neconstituțională

La finalul lunii ianuarie 2019, Curtea Constituțională a României a admis parţial, miercuri, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind modificările aduse Legii 35/1997, prin care funcţia de Avocat al Poporului este asimilată ca rang cu cea de ministru, beneficiind în mod corespunzător de toate drepturile acestuia, printre care şi pensie specială. Victor Ciorbea urma să încaseze aproape 30.000 de lei.

Preşedintele considera că acordarea unor pensii speciale pentru Avocatul Poporului şi adjuncţii săi constituie un privilegiu nejustificat faţă de ceilalţi demnitari cu acelaşi rang.

Senatul a respins anul trecut un proiect de abrogare a pensiilor speciale

În martie 2018, Senatul a respins cu 81 de voturi „pentru”, 36 de voturi „împotrivă” şi o abţinere, proiectul legislativ al USR privind abrogarea pensiilor speciale.

Senatorul USR Florina Presadă spunea atunci că numărul celor care beneficiază de pensii de serviciu instituite prin legi speciale este de 184.000, iar bugetul total pentru acestei pensii era, în 2017, de 6,6 miliarde de lei.

„Pensiile speciale ale civililor şi militarilor au costat bugetul peste 3 miliarde de lei în prima jumătate a anului 2017. Dintre aceştia, 8.668 sunt pensionari civili, beneficiari de pensii de serviciu - diplomaţi, magistraţi, grefieri, funcţionari publici parlamentari, personal aeronautic, auditori ai Curţii de Conturi. Din restul de 175.000 de pensionari, la data de 21.08.2017 erau 76.000 de militari, restul fiind pensionari din structurile MAI şi altele asimilate. În aceste condiţii, trebuie amintit că pensiile reprezintă principala cheltuială a bugetului general consolidat, ajungând la 25% din cheltuielile statului”, a spus Florina Presadă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri