Sari la conținut

Peste 600 de legi, restante la Parlament, după ce aleșii au muncit doar o jumătate de an

La Camera Deputaților sunt 435 de legi aflate în dezbaterea comisiilor. Senatorii au plecat în campanie și  au lăsat baltă 184 de acte normative.

Restanțele se explică simplu, dacă vedem cât au muncit parlamentarii în 2014. Au început anul cu vacanță, toată luna ianuarie. Apoi, au avut câte o săptămâna liberă de Paştele Catolic şi de cel Ortodox.

Toată luna mai au participat la campania electorală pentru alegerile europarlamentare. În iunie au venit la serviciu pentru o singură lună, iar în iulie au intrat în vacanța oficială de 60 de zile.

S-au întors pe 1 septembrie și o lună mai târziu au plecat iar în campanie.

Dacă veţi face un calcul, veţi constata că anul acesta parlamentarii au fost în vacanţă şase luni. Nici măcar copiii la şcoală nu beneficiază de atâta vacanţă”, a declarat Ioan Oltean, deputat PDL.

Când vine vorba să dea explicații, aleșii găsesc mereu scuze.

Parlamentul nu este fabrică de legi. Un parlament nu se evaluează după câte legi a votat, ci după calitatea lor”, a spus Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului.

Cu gândul la campanie electorală, aleșii au lăsat în urmă legi importante, cum ar fi cea privind Codul Silvic sau cea care permite insolvența personală.

Nu se grăbesc nici când vine vorba să respingă controversata lege a grațierii sau amnistierii. O altă inițiativă contestată este cea a senatorului PSD Șerban Nicolae care prevede închisoare pentru cei ce divulgă informații din dosarele penale.

Senatorii nici nu s-au mobilizat să o dezbată, așa că a trecut tacit de prima cameră, iar acum deputații au uitat-o în sertarele Comisiei Juridice.

Cele mai importante restanțe sunt cele legate de solicitările DNA de ridicare a imunității unor senatori și deputați. Pentru senatorii PSD Ecaterina Andronescu și Șerban Mihăilescu se cere urmărirea penal. Cazul lor este amânat de Comisia Juridică din Senat de o lună și a fost lăsat pentru perioada de după alegeri.

La CAmera Deputaților, DNA cere arestarea deputatului PSD Ioan Adam și a deputatului PC Ion Diniță. Și aceste solicitări au fost amânate.