Plângere penală împotriva lui Dăncilă şi Dragnea. Orban: Este o sesizare de încălcare a Constituției

Data actualizării: Data publicării:
dragnea dancila

Liberalii au depus la Parchetul General o plângere penală pe numele premierului Viorica Dăncilă şi a liderului PSD, Liviu Dragnea, în contextul deciziilor luate de de şefa Executivului pe marginea mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

Înaltă trădare, uzurparea funcţiei publice, divulgare de informaţii nepublice şi prezentarea cu rea-credinţă de date inexacte, acestea sunt acuzaţiile aduse de PNL în plângerea făcută la parchet.

“Nu puteam lăsa ca o ceată de pigmei care se joacă cu lopățica pe malul Insulei Belina să trădeze interesele României. Plângerea îl vizează și pe Dragnea. Este o sesizare de încălcare a Constituției prin săvârșirea unor categorii de infracțiuni precum difuzarea de informații nepublice, încălcarea Legii răspunderii ministeriale, prin refuzul de a-l informa pe președintele țării cu privire la acțiuni de politică externă, uzurparea de calități oficiale, ca argument și faptul că dragnea a anunțat la A3 că s-a luat decizia în guvern de mutare a Ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, vizita secretă în Israel”, afirmă Ludovic Orban, președintele PNL. 

Intenţia anunţată de Liviu Dragnea, apoi şi de Guvern, privind mutarea ambasadei române la Ierusalim a declanşat un scandal major la Bucureşti, în condiţiile în care Executivul nu a avut consultări cu Preşedinţia, iar memorandumul redactat de MAE în acest sens a rămas secret.

Mai mult, pe acest fond, s-a creat impresia, deopotrivă în spaţiul public şi pe canalele diplomatice, că politica externă a României tinde să fie una incoerentă. De altfel, Bucureştiul, prin Ministerul de Externe a blocat recent o iniţiativă comună a UE pe dosarul "Ierusalim", făcând încă o dată notă discordantă faţă de majoritatea statelor membre UE, prin participarea unui diplomat român la recepţia dată de MAE israelian cu ocazia inaugurării Ambasadei SUA de la Ierusalim.

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut în mai multe rânduri demisia premierului Viorica Dăncilă, acuzând-o că nu face faţă funcţiei şi reproşându-i opacitatea unor decizii ale Guvernului pe care îl conduce, în materie de politică externă şi nu numai. În aprilie, Klaus Iohnnis a declarat că retrage încrederea Guvernului și a solicitat demisia premierului Viorica Dăncilă, după ce prim-ministrul l-a anunțat pe președinte că nu va merge la întâlnirea de la Cotroceni, stabilită în urma cu două zile.

Premierul poate fi suspendat din funcţie dacă pe numele său a fost începută urmărirea penală pentru fapte comise în timpul exercitării mandatului sau atunci când este trimis în judecată, tot pentru acţiuni întreprinse în timpul mandatului.

Potrivit News.ro, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a avut o reacţie scurtă: "Ce pot să comentez la prostia asta?”

Orice (Oricărui, n.r.) om îi este teamă de o plângere penală, dar eu sper să nu se ajungă la astfel de lucruri pentru că eu cred în justiție și cred că toată lumea trebuie să credem (să creadă, n.r.) în justiție. Dacă toată lumea merge pe acest considerent că oricui i se poate face o plângere penală, nu cred că este un lucru bun. Având în vedere cele apărute în spațiul public, ce a pățit și Victor Ponta”, declara acum trei zile premierul Viorica Dăncilă, întrebată la Parlament dacă îi este frică de plângeri penale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri