Platforma România 100: Independența justiției e pusă în grav pericol de coaliția PSD-ALDE

Data actualizării: Data publicării:
Tudorel Toader 3 agerpres_9575296
Foto: Agerpres

Platforma România 100, fondată de fostul premier Dacian Cioloş, susține că pachetul de modificări ale legilor justiției, anunțat miercuri de ministrul Tudorel Toader, reprezintă o amenințare la independența justiției din România. Printre măsurile anunțate se numără atât eliminarea președintelui României din procesul de numire a procurorilor-șefi, inclusiv la DNA, DIICOT sau numirea Procurorului General, dar și înființarea unei direcții care să se ocupe de urmărirea penală a magistraților. 

„Guvernul PSD-ALDE tocmai și-a anunțat astăzi, 23 august, prin vocea ministrului Justiției, Tudorel Toader, intențiile de modificare a pachetului de legi ale justiției (Legile 303, 304 și 317 din 2004).

Platforma România 100 atrage atenția asupra efectelor negative pe care unele dintre modificările propuse le vor avea asupra independenței justiției și a echilibrului puterilor în stat . 

Independența justiției va fi grav afectată prin mutarea Inspecției Judiciare de la Consiliul Superior al Magistraturii la Ministerul Justiției. Se deschide astfel calea interferenței factorului politic în cariera magistraților, prin scoaterea cercetării disciplinare a acestora din sfera de competență a CSM, care este garantul independenței justiției. 

Totodată, modificările propuse în domeniul răspunderii materiale a magistraților sunt de natură a introduce o presiune suplimentară asupra judecătorilor și procurorilor, în condițiile în care răspunderea magistraților este reglementată complet și fără echivoc.

Eliminarea Președintelui României din procedura de numire a conducerii principalelor structuri de parchet va afecta echilibrul puterilor în stat și creează un model fără echivalent la nivelul statelor membre.

Prin adoptarea propunerilor anunțate astăzi de ministrul Tudorel Toader, cariera magistraților va fi mai vulnerabilă la presiuni politice, revenind la nivelul anului 2004, înainte de adoptarea pachetului de legi pentru reformarea sistemului judiciar.

Platforma România 100 constată că deteriorarea condiției magistratului, asupra căreia a avertizat încă de acum 3 luni se adâncește cu pași rapizi prin acțiunile coaliției PSD - ALDE.

Platforma România 100 va reveni cu o analiză detaliată a propunerilor ministrului Toader după publicarea documentelor spre dezbatere publică pe siteul Ministerului Justiției”, se arată în comunicatul Platforma România 100. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri