PNL, abonat la miniștri cu probleme. Liberalii au înlocuit mai mulți miniștri și au cedat Justiția

Data publicării:
mircea diaconu crop -Mediafax Foto-Raul Stef

Pe lângă miniştrii declaraţi incompatibili de Agenţia Naţională de Integritate sau condamnaţi, PNL a pierdut, în faţa PSD, şi un minister, cel al Justiţiei.

Mircea Diaconu a fost nevoit să demisioneze la 40 de zile de la numirea în fruntea ministerului Culturii după ce a primit sentinţă definitivă de incompatibilitate de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiție. Senatul a infirmat prin vot sentinţa instanţei, iar liberalul nu a renunţat la mandat decât după intervenţia Curţii Constituţionale.

Scandalul iscat în jurul referendumului de demitere a lui Traian Băsescu a făcut două victime în Guvernul Ponta. Şeful Internelor Ioan Rus şi cel al Administraţiei, liberalul Victor Paul Dobre, şi-au depus demisiile la începutul lunii august.

Prima remaniere a Cabinetului Ponta a adus mai multe permutări de miniştri şi o singură demitere, în contul PNL.

Ministrul liberal de Externe, Andrei Marga, a părăsit funcţia după numai 4 luni, spunând că nu a primit nicio explicaţie pentru înlocuirea sa.

În schimbul externelor, PNL a primit în vara anului trecut portofoliul Justiţiei, unde a nominalizat-o pe Mona Pivniceru. Aceasta şi-a păstrat postul şi în Guvernul Ponta 2, dar nu a reuşit să facă numirile în fruntea Parchetelor. A părăsit funcţia în luna martie pentru a prelua un post de judecator al Curţii Constituţionale. După retragerea ei, portofoliul a fost preluat interimar de premierul Victor Ponta, care a nominalizat-o pe Laura Codruța Kovesi în fruntea DNA. Decizia a fost contestată de PNL, care a renunţat la portofoliul Justiţiei.

În toamna anului trecut, doi miniştri liberali au primit deciziii de incompatibilitate de la Agenţia Naţională de Integritate. Eduard Hellvig şi Ovidiu Silaghi au atacat în justiţie deciziile ANI, dar nu şi-au mai găsit locul în Guvernul format după alegerile parlamentare din 2012.

Alţi miniştri PNL, precum cel al Economiei, Varujan Vosganian, sau cel al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, au fost avertizaţi în câteva rânduri de premierul Victor Ponta pentru deciziile luate sau pentru declaraţiile făcute.

Citiți și:

Ovidiu Silaghi, propus de PNL la Transporturi

Relu Fenechiu a predat mandatul

Cum explică O. Silaghi problemele cu ANI

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri