PNL acuză PSD: Heiuș a demisionat de la ANAF pentru a-l salva pe ministrul Câciu. „PSD, prin trompetele sale false, a atacat imediat”

Data actualizării: Data publicării:
caciu ciuca
Ministrul Finanțelor Adrian Câcu și premierul Nicolae Ciucă. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Vicepreședintele PNL, Dan Motreanu, a declarat că demisia liberalului Lucian Heiuș de la conducerea ANAF a reprezentat de fapt „un gest de onoare” pentru a-l „salva” pe ministrul social-democrat al Finanțelor, Sorin Câciu, considerat drept un „incompetent”. Motreanu îl face vinovat direct pe Câciu de mărirea deficitului bugetar la 27 de miliarde de lei.

„Adevărul despre situația finanțelor țării se știe! L-a spus răspicat Consiliul Fiscal, l-a afirmat hotărât mediul de afaceri, il cunoaște fiecare angajat din Ministerul Finanțelor și din ANAF. Demisia lui Lucian Heiuș a fost un gest de onoare pentru a salva un ministru al Finanțelor incompetent, ținut în funcție doar de decizia politică a PSD. Cu toate acestea, PSD, prin trompetele sale false, a atacat imediat! Asta spune totul despre  «parteneriatul» cu PSD”, a spus vicepreședintele PNL, Dan Motreanu, într-o postare publicată pe Facebook.

Motreanu a adăugat că „încasările ANAF au crescut față de anul trecut, sub conducerea lui Lucian Heiuș, dar Adrian Câciu a «reușit» să mărească deficitul bugetar la 27 de miliarde de lei, deși a introdus noi taxe”.

Lucian Heiuș, fostul președinte al ANAF a spus, după ce a demisionat din această funcție, că regretă că nu a putut duce până la capăt procesul de modernizare al instituției și proiectele începute.

Heiuș a spus că „faţă de programul comunicat de Ministerul Finanţelor, se înregistrează un minus de 8,9 miliarde lei, din care 8,5 miliarde lei sume necolectate de către Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili”, direcție condusă de fostul ministru al Finanțelor, Ionuț Mișa, numit de PSD. Lucian Heiuș afirmă că în 2022, ANAF a reuşit să colecteze la buget 353,3 miliarde lei, cu 58 miliarde mai mult faţă de anul precedent, şi să ramburseze TVA în valoare de 27,99 miliarde lei, faţă de anul anterior când s-au rambursat doar 24,34 miliarde lei.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a negat în aprilie, după dezbaterile din Parlament, că ar exista o gaură la buget de 20 de miliarde de lei. Ministrul PSD a spus că măsurile avute în vedere de Coaliţie pentru a reduce cheltuielile nu sunt o rectificare bugetară, ci o ordonanţă care să includă măsuri fiscal-bugetare cu scopul de a avea o economie la bugetul de stat de 20 miliarde lei. Câciu a spus că nu este, de fapt, vorba despre o „gaură la buget”, ci de o „încetinire pe încasările de la veniturile pe primul trimestru”.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri