PNL atacă PSD după refuzul OMV Petrom de a plăti taxa de solidaritate. „Ministerul de Finanțe, condus de PSD, este responsabil”

Data actualizării: Data publicării:
Nicolae Ciucă arată cu degetul spre Marcel Ciolacu
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, alături de președintele PSD, Marcel Ciolacu. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

PNL dă vina pe PSD în scandalul provocat de neplata taxei de solidaritate de către compania OMV-Petrom. Liberalii consideră astfel că Ministerul de Finanțe, aflat în prezent sub controlul PSD, este „instituția responsabilă care trebuie să prezinte soluții în acest caz”.

„Ministerul condus de către domnul Adrian Câciu este cel care a elaborat ordonanța, așa cum este și firesc din moment ce vorbim despre o taxă aplicată companiilor. Reiterăm un fapt simplu și evident pentru toată lumea: Ministerul Energiei are alte atribuții și nu se ocupă cu introducerea de taxe și impozite”, se arată într-un comunicat al PNL.

Liberalii au mai amintit, în respectivul comunicat, faptul că în luna decembrie anul trecut Comisia Europeană a organizat două serii de consultări cu statele membre pe această temă, „la care Ministerul de Finanțe condus de PSD a fost invitat”.

„La primul, ministerul român de Finanțe nu a fost reprezentat, iar la al doilea a fost prezent, dar fără să adreseze întrebări lămuritoare despre cazul specific al României”, mai spun reprezentanții PNL.

„Statele membre au avut obligația de a raporta Comisiei Europene, în cadrul procesului de implementare, măsurile adoptate privind contribuția de solidaritate. Ministerul de Finanțe a transmis acest raport Comisiei Europene, prin intermediul Reprezentanței Permanente a României pe lângă UE, la data de 30 decembrie 2022, adică după adoptarea OUG 186/2022.

Pe durata negocierilor, Ministerul de Finanțe nu a înaintat propuneri de modificare a textului pe domeniul său de competență, cu toate că a fost informat în permanență prin comunicările Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană către autoritățile naționale”, se mai arată în comunicatul PNL.

„PNL nu este interesat să genereze un conflict la nivelul Coaliției, însă nu poate să ignore o situație care ar putea prejudicia statul român. Pasarea vinei nu ajută România, nu aduce bugetului sumele pe care le datorează cea mai mare companie energetică. De aceea, PNL consideră că dezbaterea, atât publică, cât și la nivelul Coaliției trebuie axată pe soluțiile pe care statul român le mai are la dispoziție și desigur pentru identificarea și remedierea erorilor”, precizează comunicatul liberalilor.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...