PNL cere sesizarea Comisiei de la Veneția și pe modificările la Codurile penale

Data actualizării: Data publicării:
ludovic orban

Liberalii vor vota împotriva amendamentelor prin care se dezincriminează unele fapte și vor cere majorității parlamentare să fie solicitat un punct de vedere Comisiei de la Veneţia. Dacă majoritatea va refuza, PNL va opta pentru procedura folosită la legile Justiției, adică pentru sesizarea Comisiei de la Veneția via Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

„Pe procedură, nu suntem de acord decât cu dezbaterea acelor propuneri de articole care vizează înlocuirea articolelor declarate neconstituţionale şi, de asemenea, conform obiectivului stabilit al comisiei prin decizia Parlamentului, a acelor articole care vizează transpunerea Directivei privind prezumţia de nevinovăţie. Nu suntem de acord cu dezbaterea altor articole, pentru că iese din obiectul de activitate al comisiei speciale. (...) Şi în acest caz vom sesiza Birourile permanente reunite în care vom cere suspendarea dezbaterilor, exact cum am făcut şi pe Legile Justiţiei, şi solicitarea punctului de vedere al Comisiei de la Veneţia faţă de toate propunerile legislative care sunt adoptate. Vom susţine amendamentele formulate de profesioniştii din domeniu, de toate organizaţiile magistraţilor, de organizaţiile pentru drepturile omului care sunt pertinente şi care într-adevăr duc la îmbunătăţirea funcţionării puterii judecătoreşti şi a sistemului de Justiţie şi la asigurarea unei independenţe a Justiţiei. (...) Obiectivul real al lui Dragnea şi Tăriceanu este să încalece Justiţia, să o supună la comandă politică. Se vede clar - ne întoarcem la perioada Stănoiu-Năstase”, a afirmat președintele PNL, Ludovic Orban, la Adevărul live.

Liderul PNL a adăugat că liberalii vor vota împotriva oricărui amendament la Codurile penale care „încearcă să dezincrimineze o infracţiune care exista anterior sau care să pună vreo stavilă în ceea ce priveşte funcţionarea normală”.

Potrivit lui Orban, liberalii iau în calcul şi atacarea la CCR a modificărilor la Codurile penale.

Dacă refuză sesizarea Comisiei de la Veneţia, vom demara din nou procedura privitoare la solicitarea unui punct de vedere din partea Comisiei de la Veneţia prin Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, care deja prin precedentul creat în cazul Legilor Justiţiei mai uşor probabil va adopta o astfel de decizie de sesizare a Comisiei de la Veneţia prin intermediul Comisiei de monitorizare”, a explicat liderul PNL.

El a subliniat că trebuie să se ţină cont de opinia Comisiei de la Veneţia în privinţa modificării Legilor Justiţiei.

„Vor trebui să ţină cont de punctul de vedere (al Comisiei de la Veneţia - n.r.) pentru că altfel periclitează interesele naţionale ale României”, a susţinut Orban.

Comisia specială parlamentară pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul Justiţiei, condusă de deputatul PSD Florin Iordache, a început miercuri dezbaterile generale asupra modificărilor la Codul penal și Codul de procedură penală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri