PNL contestă la CCR înfiinţarea comisiei pentru modificarea legilor securităţii naţionale

Data publicării:
180129_PARLAMENT_VOT_GUVERN_DANCILA_016_INQUAM_Photos_George_Calin
Foto: George Călin_INQUAM

Liberalii au anunţat miercuri că vor contesta la Curtea Constituţională înfiinţarea Comisiei speciale privind modificare legilor securităţii naţionale, afirmând că această comisie este “un paravan pentru obsesia bolnavă a liderilor PSD-ALDE de a decapita serviciile de informaţii”, transmite News.ro

180129_PARLAMENT_VOT_GUVERN_DANCILA_016_INQUAM_Photos_George_Calin
Foto: George Călin_INQUAM

“Această structură dublează în mod nepermis atribuţiile comisiilor permanente din Camera Deputaţilor şi Senat, reprezentând doar un paravan pentru obsesia bolnavă a liderilor PSD-ALDE de a decapita serviciile de informaţii şi de a acapara statul de către persoane cu comportament interlop”, se arată într-un comunicat de presă al PNL.

Liberalii susţin că Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu vor să pună mâna şi pe serviciile de informaţii din România, iar înfiinţarea comisiei duce la “capturarea instituţiilor”.

“Propunerea de înfiinţare a acestei comisii speciale nu reprezintă altceva decât dorinţa de a duce la îndeplinire un plan amplu de capturare a absolut tuturor instituţiilor, şi nu de a aduce o modernizare necesară legislaţiei. De altfel, dacă acesta ar fi fost obiectivul, putea foarte bine atins prin intermediul comisiilor permanente care au atribuţii în aceste domenii”, se mai arată în comunicat.

PNL aminteşte că şi modul de înfiinţare al comisiei SPP a fost declarat neconstituţional.

“Au încercat cu SPP atât de brutal încât a fost declarată neconstituţională procedura. Acum merg pe schema binecunoscută: modifică legea pentru a schimba conducerea. O fac în momentul de faţă cu Consiliul Concurentei, au făcut-o cu legea Curţii de Conturi, a ANCOM, a TVR. Au încercat şi cu Parchetul General şi cu DNA. Încă nu le-a reuşit. Vom lupta în continuare pentru a menţine statul de drept european, care să slujească românii şi nu condamnaţii pentru corupţie”, susţin liberalii.

Plenul reunit al Parlamentului a votat, miercuri, cu 208 voturi "pentru", 92 de voturi "împotrivă" şi trei abţineri, înfiinţarea Comisei speciale care să modifice legile privind securitatea naţională.

Astfel, comisia are următoarele obiective: analizarea cadrului normativ actual, elaborarea propunerilor de modificare, corelare şi sistematizare a textelor legislative care reglementază materia, elaborarea unor proiecte de acte normative în domeniile analizate, centralizarea, în vederea examinării, a iniţiativelor legislative care au incidenţă în materia securităţii naţionale, aflate în procedura celor două Camere ale Parlamentului.

De asemenea, “comisia poate avea rol de iniţiator al propunerilor legislative în domeniul securităţii naţionale, organizează dezbaterile asupra acestora şi întocmeşte rapoartele pe care le va înainta celor două Camere ale Parlamentului pentru dezbatere şi adoptare”.

Hotărârea de înfiinţare a comisiei speciale mai spune că şedinţele sunt, de regulă, publice, iar comisia va funcţiona pe o perioadă de 6 luni de la data înfiinţării, cu posibilitatea ca Birourile permanente reunite să cerea prelungirea termenului, la cererea motivată a preşedintelui de comisie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri