Guvernul se alătură PNL și contestă la CCR pomenile electorale

Data actualizării: Data publicării:
parlament plen crop inquam photos

Guvernul intenționează să conteste la CCR majorările de salarii în prag electoral votate de Parlament. Astfel, Guvernul se alătură liberalilor, după ce din vară încoace a contestat la CCR toate legile adoptate în sensul creșterii deficitului bugetar.

Despre intenția guvernului a vorbit încă din seara votului ministrul Muncii, Dragoș Pâslaru. El a spus : "Asemenea cum am făcut în cazul pensiilor speciale, asemenea cum am făcut în cazul oricăror măsuri care au un impact care nu poate fi suportat, este de datoria Guvernului să se adreseze forului care poate decide aceste conflicte între puterile în stat. Să ni se spună de către Curtea Constituţională dacă este sau nu constituţional să adopţi un astfel de pachet fără să indici sursele deloc. Aşteptăm mai întâi să vedem ce se întâmplă, după care în câteva zile vom avea din partea Guvernului această iniţiativă", a declarat Pîslaru, întrebat dacă Guvernul ia în calcul atacarea legii la Curtea Constituţională.

Liberalii, la rândul lor, i-au cerut preşedintelui Camerei Deputaţilor să nu semneze această lege pentru a fi trimisă spre promulgare. Liderii PNL susţin că rezultatul votului a fost viciat. În schimb, social democraţii, spun că votul a fost perfect legal.

Liberalii spun că nu a fost cvorum luni și îl acuză pe președintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, că a comis o ilegalitate. Liberalii au numărat 168 de deputați, ceea ce ar însemna că nu a fost îndeplinit cvorumul. Președintele Camerei Deputaților a spus că au fost 184 de deputați.

În aceste condiții, liderul deputaților PNL, Eugen Nicolăescu, va depune o contestație pentru ca Florin Iordache să nu semneze această lege. Liberalii spun că pot dovedi că rezultatul a fost viciat întrucât au imagini din timpul votului.

În ciuda avertismentelor serioase venite dinspre Guvern, Banca Națională a României și numeroși analiști economici, Camera Deputaților a dat votul final asupra majorării salariilor din sănătate și educație.

În aceeași zi, de Senat au trecut, fără vreo dezbatere, două proiecte de lege de majorare a pensiilor foștilor cooperatiști, respectiv a punctului de pensie.

Salarii cu 15% mai mari. Prin amendamentele operate OUG nr. 20/2016 de aleșii PSD, ALDE și UDMR, salariile din sănătate și educație vor crește, în medie, cu 15%.

Pentru personalul din educație, majorarea cu 15% ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2017. Odată cu aceste creșteri de salarii, ar urma să se majoreze salariile personalului din cadrul caselor de asigurări de sănătate județene, din cadrul direcțiilor județene de sănătate publică, precum și din o serie de instituții.

Punctul de pensie, majorat cu 23%. Senatul a adoptat, tot luni, fără niciun fel de dezbatere proiectul de lege inițiat de aleși PSD, ALDE și ex-UNPR privind majorarea punctului de pensie. De la 1 ianuarie 2017, acesta ar urma să fie 40% din salariul mediu brut, ceea ce ar însemna o creștere a pensiilor cu circa 23%. De la 1 iulie 2017, punctul de pensie ar urma să ajungă la 45% din salariul mediu brut.

Pensii de 500 de lei pentru foștii cooperatiști. Tot fără dezbatere și tot luni, Senatul a adoptat proiectul de lege care prevede majorarea de la 400 la 500 de lei a pensiilor foștilor membri ai cooperativelor agricole.

Impactul pe care îl vor avea asupra economiei toate aceste măsuri adoptate înainte de intrarea în perioada oficială de campanie electorală este greu de anticipat. Se știe însă că doar pentru creșterea cu 15% a salariilor din sănătate și educație ar fi vorba de un impact bugetar de 3-4 miliarde de lei.

Președintele Klaus Iohannis a răspuns marți unei întrebări privind suspiciunea și acuzația că votul de ieri din Parlament s-a dat în absența cvorumului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri