PNL demarează procedurile de demitere a lui Mișu Negrițoiu

Data actualizării: Data publicării:
eugen nicolaescu

Liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu, a anunţat, miercuri, că va discuta cu ceilalţi lideri de grup din Parlament pentru a demara procedura de demitere a conducerii ASF, în frunte cu Mişu Negriţoiu, după ce un număr de opt deputaţi au cerut, la audierea din Comisia de Buget-finanţe, ca Mişu Negriţoiu să plece din funcţie.

Deputaţii PNL şi PSD i-au cerut demisia şefului ASF. Mişu Negriţoiu a fost acuzat că autoritatea pe care o patronează îi protejează mai degrabă pe asigurători decât pe asiguraţi. S-a discutat şi despre lipsa de eficienţă a instituţiei pe care o conduce.

Andreea Paul, deputat PNL: „Domnule preşedinte, să vă depuneţi demisia. Iar daca n-o veţi face, voi cere anchetă parlamentară.”

Cătălin Rădulescu, deputat PSD: „E cazul, după 26 de ani, să vă daţi demisia de onoare şi să lăsaţi oameni care au înţeles că mai presus decât orice este omul şi poporul roman, şi nu instituţii şi oameni care iau salarii.”

Liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu, a anunţat că va discuta cu ceilalţi lideri de grup din Parlament pentru a demara procedura de înlocuire a conducerii ASF.

Eugen Nicolăescu, deputat PNL: „Voi solicita celorlalţi lideri de grupuri parlamentare să declanşăm procedura de restructuare a ASF şi de aşezare a unei conduceri care să nu mai ducă la asemenea situaţii.

Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF: „Mă acuzaţi că nu fac suficientă curaţenie, apropo de închiderea societăţilor cu capital romanesc, şi că vreau să las următorului această sarcină. Înţeleg că următorul va veni curând şi va continua curăţenia.”

La ieşirea din sală, Mişu Negriţoiu s-a arătat mulţumit de activitatea sa în fruntea ASF.

Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF: „O opţiune absolut personală, mie demisa mi se dă de la început. Faci multe lucruri, sunt mulţi oameni nemulţumiţi, probabil.”

Șeful instituției de control a pieței asigurărilor spune că nu are ce să își reproșeze, în pofida faptului că valoarea RCA a crescut de 2,5 ori într-un singur an. În România pur și simplu n-a avut cine să înființeze un sistem național de control al prețurilor la RCA. Președintele ASF, Negrițoiu susține că ASF n-are o astfel de sarcină.

Sunt mulțumit de ceea ce am făcut și nu este prima dată când mi se cere demisia”, acesta este mesajul adresat presei miercuri de către președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Mișu Negrițoiu, la ieșirea de la audierile din Parlament pe tema exploziei prețurilor RCA.

Șeful ASF s-a prezentat ca un responsabil care a luptat pentru consolidarea pieței asigurărilor și pentru însănătoșirea acesteia, dar care nu a avut întotdeauna la îndemână mijloacele necesare. „Dacă aveam aceste pârghii nu era nevoie ca Guvernul să adopte o ordonanță privind RCA”, a spus el.

Deși Directiva europeană numită Solvency 2 cerea înființarea unui sistem național de control al prețurilor la asigurări, ASF nu a pus-o în practică căci nu avea astfel de atribuții, a mai spus Mişu Negrițoiu. Creșterile de prețuri sunt consecința liberalizării pieței, a pretins el.

„Concluzia audierii de astăzi este, şi aici vorbesc ca lider de grup parlamentar, că voi solicita celorlaţi lideri de grupuri parlamentare să declanşăm procedura de restructurare a ASF şi de aşezare a unei conduceri care să nu mai ducă la asemenea situaţii", a spus Eugen Nicolăescu, vicepreşedinte al Comisiei de Buget din Camera Deputaţilor şi lider al grupului PNL.

 

Printre deputaţii care i-au cerut demisia şefului ASF se numără Andreea Paul (PNL), Mircea Drăghici (PSD), Cătălin Rădulescu (PSD), Eugen Nicolăescu (PNL), Gheorghe Udrişte (independent) şi Adrian Gurzău (independent).

Potrivit legii de funcţionare a ASF, demiterea unui membru se face la propunerea Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital şi a Comisiei economice, industrie şi servicii din Senat şi, respectiv, a Comisiei buget, finanţe şi bănci şi a Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputaţilor, care prezintă un raport ce trebuie validat în plenul reunit al celor două Camere.

Conducerea ASF este numită de Parlament. Actualul mandat expiră în primăvara anului 2018.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri