PNL nu reușește mobilizarea pentru alegerile locale

Data publicării:
PNL

Secretarul general al PNL, Marian Petrache, a transmis deja filialelor să pregătească unul dintre copreşedinţi în cazul în care partidul nu va avea un candidat cu şanse de reuşită pentru alegerile locale.

Conform unor surse politice, conducerea centrală a PNL caută soluţii preventive. Temerea este că unii aspiranţi liberali la posturile de edili ar putea acţiona abia în ultima clipă: fie vor candida pentru PNL dacă partidul intră la guvernare, fie trec pe listele PSD dacă acest partid rămâne la putere.

Ciprian Dobre, copreşedinte PNL Mureş: „Prin ordonanţa 55 a guvernului Ponta, PNL a pierdut foarte mulţi aleşi locali. PSD va intra în alegerile locale din 2016 cu 2.000 de primari, PNL cu aproximativ 1.000 de primari. Dacă nu există într-un judeţ sau în altul un candidat pentru primăria municipiului reşedinţă de judeţ, respectiv preşedinte de consiliu judeţean, atunci preşedinţii organizaţiilor trebuie să-şi asume responsabilitatea candidaturii”.

Directiva venită de la centru nu-i încântă pe toţi liderii de filiale.

Marius Obreja, copreşedinte PNL Covasna: „Ca preşedintele să-şi asume această muncă, luptă, să spunem, că dacă noi nu vom avea la nivel central un candidat ca să ne înscriem, atunci merge secretarul general? Nu e hotărâre avută în Birou, nu e o discuţie în sensul ăsta, atunci nu ştiu în ce măsură sau de unde e ideea asta”.

Alții recunosc ezitările din rândurile liberale.

Dumitru Oprea, copreşedinte PNL Iaşi: „Până la 1 august aşteptăm şi pe cei care stau, aşa, într-o ciudată stare, nu neapărat de nehotărâre. Neimplicarea la locale înseamnă neimplicarea forever. Deci nu poţi să stai după colegii tăi să vezi ce fac la locale şi tu să spui că eşti numai bun la generale”.

Liderii cu filiale puternice în spate nu au niciun fel de griji.

Cristian Buican, copreşedinte PNL Vâlcea: „La Vâlcea, eu mi-am asumat candidatura pentru preşedinţia Consiliului Județean. Sunt mai mulţi colegi care şi-ar dori să candideze pentru primăria Râmnicu Vâlcea”.

Gheorghe Dragomir, copreşedinte PNL Constanţa: „Este firesc ca atunci când filiala nu are capacitatea să-şi desemneze în urma dorinţelor sau dorinţei unuia dintre colegi să devină candidat, atunci preşedintele sau unul dintre cei doi copreşedinţi să-şi asume. Aici şi-au exprimat dorinţa de a candida patru colegi”.

Rezultatul la locale va influența decisiv soarta unui lider de filială.

Răducu Filipescu, copreşedinte PNL Călăraşi: „Trăiești sau mori în funcţie de rezultat. E treaba clară, nu? Ce să o mai învârtim? La mine problema este că avem prea mulţi la municipiu şi avem prea mulți la judeţ. Pericolul este să-i pun în aşa fel încât să tragă unul pentru altul. Să nu tragă unul cea şi unul în partea aialaltă”.

Deocamdată, fuziunea PNL este departe de a da rezultatele scontate. Copreşedinţii PNL bat la pas filialele pentru a-şi convinge colegii să lase orgoliile departe şi să conlucreze împreună pentru viitoarele alegeri, după atâţia ani de rivalitate politică locală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri