PNL propune reducerea impozitului pe profit pentru companii în locul taxei de 1% pe cifra de afaceri avansată de Ciolacu

Data publicării:
Deputatul PNL Raluca Turcan vorbeşte la o conferinţă organizată la sediul Inspectiei Muncii, in Bucuresti, pe 27 august 2021.
Ministrul Culturii, Raluca Turcan, . Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Deputatul Raluca Turcan spune că PNL îşi doreşte implementarea unei reduceri cu 10 la sută a impozitului pe profit realizat în plus de companii faţă de anul precedent, o alternativă de a aduce bani la buget faţă de taxa de 1 la sută pe cifra de afaceri propusă de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.

"PNL are o măsură alternativă la vehiculata introducere a impozitului de 1% din cifra de afaceri: impozit redus de 10% pentru partea de profit în plus declarat, raportat la profitul de anul precedent. Pentru restul obligației fiscale se va achita impozit de 16%", a precizat Raluca Turcan.

Aceasta a adăucat că, în plus, potrivit propunerii, contribuabilii plătitori de impozit pe profit şi plătitori de impozit pe venitul microîntreprinderilor, care achită impozitul datorat trimestrial/plata anticipată trimestrială până la termenele scadente, vor beneficia de o bonificaţie de 10% calculată asupra impozitului datorat, atâta timp cât nu înregistrează debite la nivelul bugetului general consolidat.

Deputatul spune că aceste măsuri vor stimula declararea valorii reale a profitului obţinut şi vor duce la scăderea "exportului" profiturilor în ţări care au cote mai reduse de impozitare.

"Profitul impozabil suplimentar declarat în anul n+1 (mai mare decât în anul anterior - n) și impozitat cu 10%, va fi impozitat în anul n+2 cu 16%, determinând o creștere semnificativă a veniturilor bugetare din impozitul pe profit pe termen lung. Așadar, orice contribuabil care dorește ca în anul n+2 să beneficieze din nou de cota de 10%, va trebui să obțină, să calculeze și să declare un impozit și mai mare decât în anul n+1, iar cota de 10% se va aplica doar pentru profitul suplimentar din anul n+2. Contribuabilii care nu declară impozite mai mari decât în anul precedent vor plăti în continuare doar cota de impozit de 16%", a explicat deputatul mecanismul propus de PNL.

"Ori de câte ori s-au aplicat măsuri de simplificare și bonificații fiscale, conformarea fiscală voluntară a crescut, iar nivelul încasărilor din venituri fiscale la bugetul general consolidat s-a majorat. Ar fi deosebit de grav să se adopte, din nou, măsuri eronate, orientate către companiile cu capital străin, sub false argumente naționaliste și într-o simplă și eronată logică electorală", a declarat Raluca Turcan.

Aceasta a spus că, potrivit datelor furnizate de Banca Națională a României și Camera de Comerț și Industrie a României, investițiile străine au o pondere covârșitoare în economia națională, iar zeci de mii de firme românești depind de comenzile marilor companii străine.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri