PNL și PMP se retrag de la dezbaterile pe legile Justiției. Acuzațiile aduse PSD și ALDE

Data actualizării: Data publicării:
171120_PLEN_REUNIT_02_iordache INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Liberalii au părăsit dezbaterile din Comisia specială condusă de Florin Iordache, în care sunt analizate și finalizate legile Justiției, acuzând coaliția PSD-ALDE că nu dorește o dezbatere adevărată. O decizie similară a luat și reprezentantul PMP în Comisia specială.

171120_PLEN_REUNIT_02_iordache INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Ca să participi la o dezbatere, ea trebuie să existe. Nu a existat astăzi o dezbatere, a fost un simulacru de dezbatere (...) PSD-ALDE au majoritate, își permit să bage pumnul în gură, își permit să treacă absolut orice, fără să fie necesar să discuți pe fondul propunerilor. (...) Există nu sute, mii de amendamente făcute, a căror lectură probabil că la PSD se poate face peste noapte, că dânșii sunt ca Făt-Frumos, mestecă amendamente peste noapte cât alții în zece ani. Sunt mii de pagini într-un limbaj juridic pe care nu ai cum le aprofundezi, nu ai cum să le lecturezi, astfel încât să ai o opinie pertinentă și una care să producă plusvaloare pentru sistemul judiciar. Nimic din ce a propus opoziția, din ce a propus CSM, din ce a vrut să spună Parchetul General nu a fost luat în discuție. A încercat PSD să ne transforme în mobilier, pentru că domniile lor au următorul obiectiv: am primit ordin de la Dragnea, trebuie să trecem în 24 sau 36 de ore aceste legi, pe repede-înainte, nu ne interesează dezbaterea”, a declarat senatorul PNL Alina Gorghiu.

Potrivit acesteia, reprezentanții PSD în Comisia specială nu ar face altceva decât să „ridice mâna” ca să voteze ce spune președintele Comisiei, Florin Iordache. „Uitați-vă cum stau ca oile la tăiat, niciun senator sau deputat PSD nu discută pe nimic. Tac și ridică mâna și votează doar ce spune domnul Iordache, înțeleptul acestui grup”, a susținut Gorghiu.

La rândul său, deputatul PNL Cătălin Predoiu a catalogat ce se întâmplă în ședința Comisiei speciale drept „o mișelie politică” și „o bădărănie parlamentară”. „Modul în care s-au desfășurat lucrările până în acest moment confirmă ceea ce ne temeam cu toții: nu este vorba de un demers bineintenționat, este vorba de un demers bine pilotat de biroul domnului Dragnea, de măcelărire a legilor Justiției”, a declarat Predoiu.

„În majoritate, PSD, ALDE și UDMR ne-au constrâns, prin modul lor abuziv în care s-au purtat cu noi, să părăsim lucrările acestei comisii. Am părăsit lucrările acestei comisii pentru că nu am avut parte de o dezbatere reală. Pe de altă parte, lucrările acestei comisii au fost prost pregătite, închipuiți-vă că sunt peste 680 de pagini, în tabele. Am cerut o amânare pentru a ne putea pronunța asupra lor, pentru a putea dezbate serios, a fost refuzată această dezbatere, iar atunci când am intervenit (...) am fost puși la punct, am fost corectați, am fost certați”, a arătat și deputatul PNL Ioan Cupșa.

O decizie similară a luat și Partidul Mișcarea Populară.

„În primul rând, am remarcat încă de la începutul ședinței că există un schimb de replici între colegi, între opoziție și putere, mă refer la colegii liberali și colegii din PSD. Pe de altă parte, văd că trenează o atmosferă de neconlucrare. Este foarte clar că puterea își dorește să treacă legile justiției așa cum au fost propuse. Nu se va ține cont de niciun amendament. Am văzut replicile date reprezentantului CSM, nu sunt de acord cu modul în care este tratat CSM-ul, reprezentanții procurorilor și judecătorilor. În condițiile acestea, nu pot să asist la acest circ făcut de PSD pe spinarea acestei comisii”, a declarat senatorul Sorin Valeriu Bădulescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri