PNL și USR, probleme cu decontarea banilor de la parlamentare

Data publicării:
buletine de vot

Probleme mari pentru PNL şi USR cu decontarea sumelor cheltuite la parlamentare. Un Raport întocmit de Autoritatea Electorală Permanentă privind finanţarea campaniei electorale, obţinut în exclusivitate de Digi24, arată că liberalii nu vor primi aproape 1,8 milioane de lei. AEP a taxat şi USR, care nu va putea deconta o treime din suma cheltuită.

Peste 45 de milioane de lei au cheltuit partidele politice în campania electorală pentru parlamentare. Liberalii au folosit cei mai mulţi bani, aproape 16,5 milioane de lei. Însă, tot ei se află pe primul loc şi la un alt capitol. AEP a descoperit cele mai multe nereguli în finanţarea PNL, iar 1,77 milioane de lei nu se vor întoarce în conturile partidului şi candidaţilor. Conducerea partidului nu ştie cum s-a ajuns în această situaţie.

Raluca Turcan, preşedinte interimar PNL: Nu există în momentul de faţă o informare oficială de unde provine suma de bani nedecontată.

Campania parlamentară i-a costat pe cei de la USR aproape 1,9 milioane de lei, dar AEP a stabilit că suma nerambursată o să fie de 639 mii de lei. Cei de la USR vor să conteste în instanţă Raportul AEP, la fel cum au procedat şi după locale.

Claudiu Năsui, trezorier USR: Problema în România este una mai de fond, este una a legislaţiei electorale, care permite donaţiile online, permite partidelor dreptul să ia multe donaţii mici, ceea ce e sănătos pentru democraţie, dar apoi înveleşte tot lucrul acesta într-o birocraţie imensă, în care chiar pentru o donaţie făcută online cu cardul trebuie să semnaţi un document şi să-l predaţi scris.

Dacă USR şi PNL susţin că nu au primit niciun document oficial de la AEP, celor de la PSD le-au intrat deja banii în cont. Au cheltuit 13,8 milioane de lei, iar suma nerambursată este de aproape 74 mii de lei.

Mircea Drăghici, trezorier PSD: Partidul Social Democrat a primit încă de acum două săptămâni şi jumătate suma solicitată pentru rambursare. 99,3% a fost rambursat din suma solicitată.

ALDE a depus documente pentru cheltuieli de 5,1 milioane de lei, iar AEP a găsit nereguli de 157.569 de lei. În documentele PMP au fost nereguli în valoare de 75.994 de lei. Suma cheltuită în campanie a fost de peste 5,3 milioane de lei. La UDMR, Autoritatea Electorală Permanentă a considerat că 42.450 de lei nu au fost cheltuiţi conform regulilor, din cele peste 1,3 milioane de lei pentru care formaţiunea a cerut decontare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri