PNL, USR-PLUS și UDMR au semnat Acordul de Guvernare. DOCUMENT

Data actualizării: Data publicării:
PNL, USR-PLUS și UDMR au semnat Acordul de Guvernare
PNL, USR-PLUS și UDMR au semnat Acordul de Guvernare. Foto: Inquam Photos / George Călin

PNL, USR-PLUS și UDMR au semnat luni Acordul de Guvernare , a anunțat Ludovic Orban, președintele PNL. Acordul prevede, printre altele, desemnarea lui Florin Cîțu premier, Ludovic Orban - președintele Camerei Deputaților, iar Anca Dragu - președintele Senatului.

Anunțul semnării a fost făcut în cadrul unei ceremonii la care au luat parte Ludovic Orban, președintele PNL, Florin Cîțu, premierul desemnat, Dan Barna și Dacian Cioloș, liderii Alianței USR-PLUS, precum și Kelemn Hunor, președintele UDMR.

Formațiunile semnatare se angajează să nu accepte politicieni de la alte formațiuni politice.

„Ne angajăm să respectăm voința cetățenilor exprimată în 6 decembrie și să nu schimbăm, prin traseism politic, rezultatul votului dat de cetățeni și majoritatea ce decurge din acest pact politic. Nu vom accepta parlamentari din alte partide în formațiunile noastre”, se arată la punctul 6 al acordului.

De asemenea, partidele promit că vor promova oameni competenți în funcțiile publice și că nu vor încuraja clientelismul și nepotismul.

„Afirmăm dreptul fiecărei formațiuni semnatare de a-și nominaliza reprezentanții pentru funcțiile de demnitate publică convenite. Ne asumăm să propunem oameni profesioniști, cu experiență relevantă pentru domeniul pe care-l vor gestiona și cu o bună reputație. Vom descuraja nepotismul și clientelismul, vom acționa cu imparțialitate și vom respecta principiul competenței pentru ocuparea funcțiilor publice prin concurs”, prevede punctul 7 al acordului.

Acordul poate fi consultat integral aici:

Acord-de-Guvernare-2020-2024

Declarațiile liderilor coaliției de guvernare

Ludovic Orban: "Suntem hotărâţi ca în cel mai scurt timp posibil să dăm României un Guvern competent, un Guvern responsabil, un Guvern hotărât să reformeze marile sistemele publice, un Guvern care să pună în practică un program de guvernare care să asigure creşterea calităţii vieţii pentru fiecare român, creşterea serviciilor publice, dezvoltarea infrastructurii, modernizarea României”.

Dan Barna: „Este un document de peste 300 de pagini, la care s-a lucrat cu foarte multă acribie şi seriozitate de către reprezentaţii tuturor celor trei partide din această coaliţie şi care ne dă încrederea că vom putea avea o guvernare care să facă nişte schimbări importante în România. Am încercat să găsim acele zone de consens, acele zone în care obiectivele şi angajamentele fiecăruia dintre cele trei partide să îşi găsească o formulă, astfel încât programul să fie unul asumat, în care avem cu toţii încredere. Mai sunt câteva obiective USR PLUS, foarte importante, care nu şi-au regăsit, să spun, materializarea în programul de guvernare, dar pentru care vom găsi căi parlamentare de realizare - tot ceea ce este important pentru noi şi, sunt convins, şi pentru partenerii noştri. Fiecare are bucăţi care nu s-au regăsit în programul de guvernare. Dar acest program este rezultatul unui - îndrăznesc să spun - compromis responsabil pentru viitorul României în săptămânile, lunile şi anii care urmează”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Dacian Cioloș: „În mod clar, de la noi, oamenii nu aşteaptă doar să gestionăm, să administrăm România într-o perioadă de criză, ci aşteaptă în primul să vadă o perspectivă şi oportunităţi după această criză, de aceea va trebui să ne asumăm o reformă a statului, a administraţiei publice, depolitizarea şi profesionalizarea administraţiei publice, pentru ca apoi să putem investi în sănătate, în educaţie şi, chiar dacă bugetul pe care îl vom avea în următorii ani va fi unul puternic afectat de deficitul provocat de guvernările PSD şi de această criză, avem oportunitatea fondurilor europene, cum România nu a mai avut de 31 de ani încoace, iar asta presupune oameni competenţi, maturi şi cu viziune, pe care noi credem că îi veţi regăsi în echipa guvernamentală, care va fi condusă de Florin Cîţu, în care noi avem toată încrederea”.

Kelemen Hunor: „Trecem printr-o criză economică şi toate consecinţele pandemiei, deci ne-am asumat o misiune împreună cu colegii noştri, am format o majoritate parlamentară pentru că în această perioadă care urmează România are nevoie de o stabilitate politică. Opt ani de zile am avut o criză permanentă, dar a venit momentul să avem un guvern stabil, cu majoritate stabilă şi să încercam să guvernăm România în aşa fel încât fiecare om, fiecare comunitate să aibă o perspectivă clară, să existe predictibilitate şi să existe speranţa zilei de mâine pentru o viaţă mai bună. Dincolo de deciziile rapide, e nevoie şi de o viziune pe termen mediu, pe termen lung, fiindcă, într-adevăr, e nevoie de investiţii, e nevoie de a stabili un cadru foarte, foarte legal şi predictibil din punct de vedere al anilor care urmează pentru investitori, pentru investiţii, ca să putem crea locuri de muncă, ca să existe siguranţa zilei de mâine pentru fiecare cetăţean şi sunt convins că vom reuşi, fiindcă de aceea ne-am asumat, împreună cu PNL şi cu USR, această guvernare”.

Florin Cîțu: „Este o guvernare pe termen lung, o guvernare care are în centru interesul cetăţenilor. Programul de guvernare este aproape gata, în programul de guvernare sunt proiecte care au început în acest an şi vor continua, proiecte care au dat rezultate, dar care au fost completate cu alte proiecte, venite de la partenerii de coaliţie, toate având acelaşi scop - dezvoltarea României. Sper să avem un guvern învestit cât mai repede. Este nevoie să avem un guvern cât mai repede, pentru că bugetul pentru anul viitor trebuie făcut, iar proiectele care sunt în programul de guvernare trebuie să aibă finanţare. De aceea contez pe parteneriatul acesta, pe această coaliţie, să avem un guvern, poate, până la Crăciun”.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rușii își fac bagajele: Imagini din satelit dezvăluie cum își retrag echipamentele militare și le încarcă...
Digi FM
Un puști de la grădi, vedetă pe TikTok, după „gafa” pe care a făcut-o la serbare. Utilizatorii de internet...
Pro FM
Ariana Grande, copleșită de criticile legate de aspectul ei în schimbare: "De la 17 ani mă simt ca un...
Film Now
Cum arată azi Michaela Quinn și Sully din serialul vedetă al anilor 90, "Dr. Quinn". Filmările începeau acum...
Adevarul
Ce sfaturi a primit o tânără revoltată de salariul de 3.500 de lei: „Voi cum rezistați cu acești bani? Sunt...
Newsweek
Cum a pierdut un pensionar sute de lei la pensie la Mica Recalculare? Ce greșeală a făcut? DOCUMENT
Digi FM
Câți bani ar putea câștiga România în fiecare an, datorită aderării la Schengen. Adrian Negrescu: „E nevoie...
Digi World
Când e solstițiul de iarnă în 2024 și de ce este cea mai lungă noapte din an
Digi Animal World
Ce a făcut o vacă după ce stăpânul său a vândut-o unui vecin: „Asta se întâmplă când vinzi un animal fără...
Film Now
Jennifer Aniston și Sandra Bullock, împreună la un medic estetician cunoscut pentru liftinguri faciale și...
UTV
Jennifer Lopez, in mijlocul unui scandal dupa aparitia unor imagini controversate cu P. Diddy din noaptea...