Sari la conținut

PNL vrea alegeri pe 11 decembrie, nu în vacanța de 1 Decembrie

Copreşedintele PNL, Vasile Blaga, a anunțat că liberalii doresc organizarea alegerilor parlamentare la 11 decembrie, și nu pe 4 decembrie, când propun cei de la PSD, pentru că vacanța de Ziua Națională ar determina o prezență mică la vot.

vasile blaga facebook pnl 10 07 2015

Copreședintele PNL, Vasile Blaga. Foto - fb

Vasile Blaga este de părere 4 decembrie, data preferată de cei de la PSD pentru desfășurarea scrutinului, coincide cu o serie de zile libere – Sfântul Andrei, 1 și 2 decembrie, de Ziua Națională -, la care se adaugă pregătirile de Moș Nicolae, ceea ce ar determina o absență considerabilă la urne.

La rândul lor, cei de la PSD au invocat tot temerea că lumea ar lipsi de la urne, dar pentru 11 decembrie. Liderul formațiunii, Liviu Dragnea, a declarat zilele trecute că PSD nu este de acord cu această dată, pentru că ar putea fi frig și lumea să nu se prezinte la vot.

Ultimele alegeri parlamentare, în 2012, au avut loc la 9 decembrie, fiind, la vremea aceea, preferată această dată de către Guvernul USL, condus de Victor Ponta, pentru a nu se suprapune cu vacanța de 1 Decembrie și de Sf. Andrei.

Potrivit legii, Guvernul este cel care stabilește data alegerilor. Astfel, Dacian Cioloș a anunțat că le-a propus partidelor să aleagă între 27 noiembrie, 4 decembrie și 11 decembrie. Premierul are o serie de discuții cu liderii partidelor, iar săptămâna viitoare ar urma să anunțe data la care vor avea loc alegerile parlamentare.

27 noiembrie ar fi o dată care ar fi cuprinsă în interiorul mandatului actualei legislaturi.

Cei de la PSD l-au acuzat pe prim-ministrul Cioloș că ar favoriza PNL în intenția sa de a organiza alegeri parlamentare la 11 decembrie.