PNL vrea să schimbe regimul incompatibilităților

Data publicării:
gorghiu blaga 11 aprilie-1

În ultimii ani, aproape 1.000 de aleşi locali au fost în atenţia Agenției Naționale de Integritate. Cei din administraţia locală au cerut în mod repetat rezolvarea situaţiei, dar legea nu a fost modificată. PNL a depus la începutul acestei luni un proiect care îşi propune să modifice regimul incompatibilităţilor.

„Am cerut Guvernului, am cerut Agenţiei Naţionale de Integritate public, cred că de 20 de ori în ultimul an, să elaboreze acel cod al incompatibilităţilor. Acest cod presupune să aduni în aceeaşi lege toate dispoziţiile ca să nu stai să cauţi în zeci de mii de acte şi hârtii să vezi dacă eşti sau nu incompatibil”, a spus Alina Gorghiu, copreşedinte PNL.

„Această agenţie a uitat cu totul activitatea ei de prevenţie. E de plâns, nu e de râs”, a spus și copreședintele PNL Vasile Blaga.

Aleşii locali susţin proiectul, pe care îl cer de trei ani. În 2013, Asociaţia Comunelor din România a depus un document la guvern, dar a primit aviz negativ din partea lui Robert Cazanciuc, ministrului Justiţiei de la acea dată.

Răsuciţi cuţitul în rană când ne întrebaţi: nu e prea târziu? Parlamentarii noştri trebuiau să gândească imediat când a fost semnalată această anomalie a legii, nu să plimbe hârtiile”, spune Mariana Gâju, prim-vicepreşedinte ACor.

Şi premierul Dacian Cioloş aşteaptă un răspuns de la ANI pe subiectul incompatibilităţilor.

„Ştiu că există un proiect la care Agenţia Naţională de Integritate lucrează şi cred că e important, trebuie să luăm în discuţie cât mai repede pentru a clarifica aceste lucruri şi a lăsa deoparte ambiguităţile, care de multe ori blochează administraţia”, a spus premierul.

PSD pregăteşte şi el un proiect pe tema incompatibilităţilor.

Dacă proiectul nostru coincide cu proiectul colegilor noştri parlamentari, indiferent din ce parte a eşicherului politic fac parte, sigur că achiesăm la aşa ceva”, a spus Florin Pâslaru, liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor.

Legea care vizează regimul incompatibilităţilor a fost redactată în 2003 şi a fost de-a lungul timpului ţinta mai multor proiecte legislative. Parlamentarii au cerut insistent ANI să redacteze un cod care să clarifice problema incompatibilităţilor. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri