PNL vrea un nou prag pentru abuzul în serviciu, mai mic decât cel de 9.000 de lei propus de Predoiu

Data publicării:
predoiu si liberalii_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
PNL va propune un prag mai mic pentru abuzul în serviciu decât cel de 9.000 de lei propus de Ministerul Justiției. Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Deputaţii liberali au decis, luni, să propună ca pragul de la care să fie sancţionat abuzul în serviciu să fie două salarii minime pe economie, a anunţat liderul grupului PNL, Gabriel Andronache.

„Ministrul Justiţiei a venit şi ne-a prezentat toate deciziile Curţii Constituţionale. Nu uitaţi că există trei decizii! Totodată, vă subliniez un fapt extrem de important, şi anume că fostul ministru al Justiţiei din partea USR a introdus ca jalon în PNRR punerea în acord cu deciziile Curţii Constituţionale a Codurilor penal şi de procedură penală. Existând acest jalon, practic există o obligaţie asumată de ţara noastră prin PNRR ca punerea în acord a Codurilor să se realizeze, trebuia realizată de altfel până la sfârşitul lui decembrie 2022. Deci, această situaţie arată că suntem într-o depăşire a termenului asumat de România, de aici şi procedura de urgenţă cu privire la acest proiect”, a afirmat Andronache după şedinţa grupului parlamentar, la care a participat şi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, potrivit Agerpres.

El a precizat că, în urma discuţiilor şi a argumentelor de constituţionalitate, Curtea Constituţională obligă impunerea unui prag, deşi majoritatea liberalilor consideră că nu este necesar.

„Din punctul nostru de vedere, al grupului, nu este obligatoriu impunerea unui prag, dar suntem obligaţi de deciziile Curţii să introducem acest prag. Mai mult decât atât, tot aceste decizii vin şi arată faptul că trebuie să aibă o anumită valoare. Vă reamintesc că, în 2018, Parlamentul a votat - grupul PNL nu a votat atunci acel proiect de modificare a Codului penal - şi s-a stabilit atunci un prag. Uitaţi-vă foarte bine în acel proiect care a fost votat de Parlament: se stabilise un prag cu salariul minim brut pe economie. Curtea Constituţională a spus că este derizoriu un astfel de prag”, a explicat Andronache.

Propunerea grupului PNL este ca acest prag să fie de două salarii minime pe economie. Salariul minim pe economie este de 3.000 de lei.

„Mai departe, grupul PNL vine şi propune ca acest prag să fie două salarii minime pe economie. E o propunere pe care o vom dezbate şi care, din punctul nostru de vedere, arată faptul că depăşim ceea ce Curtea a subliniat, anume aspectul derizoriu. În viziunea Curţii Constituţionale, nu în viziunea noastră, pentru că, repet, noi considerăm că nu e necesar un prag, cel puţin sub aspect politic, cu privire la această faptă despre care se discută”, a adăugat Andronache.

Întrebat în legătură cu pragul înaintat de coaliţie şi de ministrul Justiţiei de 9.000 lei, Andronache a spus: „Este o propunere care va fi discutată şi aceea probabil în cadrul comisiei”.

„Propunerea despre care faceţi dumneavoastră vorbire se referă la trei salarii minime pe economie, a avut în vedere acelaşi criteriu, şi anume: dacă un salariu minim a fost declarat ca fiind derizoriu de Curtea Constituţională, (...) propunerea cu trei salarii minime pe economie depăşeşte critica de neconstituţionalitate şi face această reglementare constituţională, face ca acest jalon să fie îndeplinit, nu să fie în pericol şi România să nu piardă bani”, a mai arătat Andronache.

Senatul a adoptat, în şedinţa de plen de miercurea trecută, proiectul de lege al Guvernului pentru modificarea Codului penal şi a altor acte normative, pentru punerea în acord cu decizii ale Curţii Constituţionale, prin care pragul pentru abuzul în serviciu, care se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani, se stabileşte la 250.000 de lei. Proiectul se află în prezent în dezbaterea Comisiei juridice de la Camera Deputaţilor.

Citește și Drulă propune un prag simbolic de un leu la abuzul în serviciu: „Se pare că juridic trebuie un prag”

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri