Politicienii români reacţionează după avertismentul dur al Comisiei Europene pentru Guvernul Dăncilă

Data actualizării: Data publicării:
jean-claude juncker shutterstock_579400999
Foto: Shutterstock

Guvernul român e primit la şefia UE cu critici. Guvernul Dăncilă nu înţelege pe deplin ce înseamnă să prezidezi ţările Uniunii Europene, spune preşedintele Comisiei Europene. Tensiunile politice din ţara noastră îl fac pe Juncker să aibă îndoieli că România poate să promoveze unitatea la nivelul blocului comunitar.

Într-un interviu acordat ziarului Die Welt, Jean Claude Juncker spune că deşi suntem pregătiţi din punct de vedere tehnic, disputele politice din ţara noastră îl fac să se îndoiască de capacitatea Guvernului de a gestiona preşedinţia rotativă. În lipsa unui front comun acasă, şeful Comisiei Europene spune că România nu va putea să promoveze unitate. Totodată, liderul european are dubii şi că România va putea să îşi pună propriile interese deoparte în favoarea celor ale Uniunii.

Citiţi şi:

Ministerul de Externe răspunde criticilor lui Jean-Claude Juncker

Jean-Claude Juncker vine în România în 10 ianuarie

Europarlamentarii români au reacţionat după atacul dur al lui Juncker.

Victor Boştinaru - europarlamentar PSD: „Preşedintele Iohannis să înceteze cu atacurile care proiectează o imagine a României ca o ţară marcată de tensiuni interne care sunt de natură de a prejudicia preşedinţia”.

Siegfried Mureşan - europarlamentar PNL: „Declaraţia preşedintelui Comisiei Europene confirmă că UE a pierdut încrederea în guvernul Dăncilă. Acest lucru e foarte grav. Pentru a conduce cu succes UE timp de 6 luni principalul ingredient de care ai nevoie este încrederea”.

Şi fostul ministru al Afacerilor Europene atrage atenţia că în lipsa consensului politic România nu va avea o preşedinţie de succes.

Victor Negrescu - fost ministru al Afacerilor Europene: „E un semnal de alarmă transmis de Comisia Europeană în sensul unui consens real între toate forţele politice şi toţi actorii instituţionali în tot ce înseamnă exercitarea acest mandat.

România are ocazia să demonstreze că poate să aducă o valoare adăugată la nivel european şi pentru asta trebuie să nu practice un dublu limbaj, adică la Bruxelles să spui că eşti proeuropean şi în ţară să spui altceva”.

Liviu Pop, senator PSD: „Domnul Iohannis trebuie să numească doi miniştri. Poate dl Juncker îi spune dl Iohannis să respecte decizia CCR. Acest lucr nu ştiu dacă l-a declarat, dar poate-i face o scrisoare deschisă şi-l roagă să nu saboteze Guvernul României în ce priveşte activitatea acestuia”.

Declaraţii Liviu Pop

Cătălin Ivan, europarlamentar independent: „Ne aşteaptă şase luni de ruşine europeană. Şase luni în care astfel de declaraţii vor venit tot mai des. Şase luni în care miniştrii noştri, în frunte cu prim-ministrul ne vor face de râs constant, pentru că una e să-i ştii tu acasă, la guvern, la Palatul Victoria, şi alta să conducă şedinţe la nivel internaţional, cu experţi pe domenii din toată lumea, pentru că acolo nu mai poţi să ascunzi lipsa de competenţă. Niciunul din guvernul actual nu e capabil să aibă astfel de discuţii”.

Alina Gorghiu, senator PNL: „Nu îmi aduc aminte de un stat care să preia preşedinţia rotativă, care să fie atât de criticat ca România. Nu aş vrea să facem o misiune a preşedinţiei de faţadă, să fim păpuşile pe care le coordonează unii sau ceilalţi. Nu ştiu dacă merită un ultim apel la guvernul României şi doamna Dăncilă să lase toate aceste prostii de politică internă şi să se concentreze pe dosarele europene mari pe care ni le-am asumat”.

Declaraţii Alina Gorghiu

La preluarea simbolică a preşedinţiei de la cancelarul Austriei, Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă au vorbit pentru prima dată pe aceeaşi voce

Klaus Iohannis, în 21 decembrie: „Acum câteva săptămâni, am spus că noi nu suntem pregătiți corespunzător, deoarece, la momentul acela, ministrul nostru pentru Afaceri Europene a renunțat în mod neașteptat și cu niște explicații cam neclare.

Între timp pot să afirm, fără nicio reținere, că da, România este pregătită pentru preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene”.

Viorica Dăncilă, în 21 decembrie: „Este un moment care dă startul unei perioade foarte importante pentru România, prima dată când vom deţine preşedinţia rotativă a UE. Având în vedere nivelul de pregătire pe care îl are guvernul, cum noi am tratat preluarea preşedinţiei, va face ca şi România să aibă o preşedinţie de succes”.

De la începutul anului viitor, România va coordona Consiliul de Miniştri al Uniunii Europene. Nu va fi un mandat uşor având în vedere principalele provocări cărora trebuie să le facă faţă: Brexitul şi alegerile europarlamentare programate pentru luna mai.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri