Politicienii şi oamenii de afaceri se orientează către cumpărarea de terenuri. Ce subvenţii primeşte Ioana Băsescu

Data publicării:
agri-1

Politicienii şi oamenii de afaceri caută cartea câştigătoare în agricultură. Tonul a fost dat de fiica preşedintelui, Ioana Băsescu, care a cumpărat aproape 300 de hectare de teren agricol în judeţul Călăraşi, cu ajutorul unui credit ipotecar de un milion de euro. Joi, Elena Udrea a anunţat la rândul său că va cumpăra circa 100 de hectare de teren.

Preşedintele Traian Băsescu spune că el este cel care a îndrumat-o pe fiica cea mare spre agricultură şi că el nu ar fi putut să obţină un credit aşa mare din cauza salariului: „Eu am convins-o să facă acest lucru, pentru că mi-am dorit eu să cumpărăm pământ. Fiind credit ipotecar, deci pe termen lung, de 30 de ani, problema e şi ce vârstă ai - te întreabă băncile. Dar cine plăteşte dacă se întâmplă ceva?”, se întreabă şeful statului.

Ioana Băsescu poate primi aceeaşi subvenţie ca orice fermier. 139 de euro - contribuţia europeană -, la care se adaugă 21 de euro contribuţia de la bugetul de stat, deci 160 de euro pe hectar, de înmulţit cu 290 de hectare, adică 46.000 de euro, în total.

Creditul luat de la CEC Bank de fiica preşedintelui a declanşat un amplu război politic chiar în USL. În Parlament a început o dublă anchetă, iar PSD a cerut o comisie specială care să verifice implicarea instituţiilor statului în tranzacţia familiei Băsescu.

Premierul Victor Ponta s-a grăbit să spună că Radu Graţian Gheţea nu va mai rămâne la conducerea CEC. A nuanţat apoi, dând de înţeles că se bazează pe ministrul Finanţelor să propună măsurile care se impun.

După Ioana Băsescu, deputatul PDL Elena Udrea a anunţat că îşi vinde toate proprietăţile şi va cheltui toţi banii din conturi pentru a investi în agricultură. Ea vrea să lucreze circa 1000 de hectare, în parte cumpărate, în parte luate în arendă. Până în prezent, negociază pentru 80 de hectare, dar speră ca de la anul să intre în posesia a 100 de hectare de teren arabil, toate în aproprierea Capitalei.

Strategia Elenei Udrea: cumpără parcele mici, apoi le comasează, pentru că astfel plăteşte mai puţin. Fostul ministru al turismului are şi un regret: nu a găsit teren agricol lângă cel al familiei Băsescu, situat în comuna Nana din Călăraşi. „Am cumpărat în judeţul Călăraşi şi în judeţul Giurgiu, dar am discuţii şi pentru judeţul Dâmboviţa”, a declarat Elena Udrea pentru Digi24.

Deputatul PDL a precizat că nu este vecină cu preşedintele Băsescu şi că preţurile în zonă au crescut foarte mult.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri