Politico: Noul Guvern al României include politicieni acuzaţi de corupție

Data actualizării: Data publicării:
161228_PSD_GRINDEANU_02_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam/Octav Ganea

Alegerile care au avut loc anul trecut au fost intens mediatizate de presa internațională, iar problemele cu legea ale politicienilor aleși au fost aspru criticate de publicații celebre. Politico.eu atrage atenția asupra politicienilor corupți aflați la putere și scrie că, în ciuda acuzațiilor de corupție cu care s-a confruntat partidul de-a lungul anilor, PSD a reușit să câștige alegerile cu promisiunea că va crește salariile și pensiile și că va reduce taxele.

161228_PSD_GRINDEANU_02_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam/Octav Ganea

Politico.eu amintește de problemele Olguţei Vasilescu, propusă să preia Ministerul Muncii. În 19 iulie, procurorii DNA au trimis-o în judecată pe Olguţa Vasilescu, pentru luare de mită şi spălare de bani, alături de Radu Cosmin Preda şi Elena Daniela Popescu.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în anul 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulţi oameni de afaceri ar fi fost determinaţi de Olguţa Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să facă diverse sponsorizări.

Procurorii spun că, în cadrul “donaţiilor”, Olguţa Vasilescu ar fi primit de la un om de afaceri, “ca urmare a exercitării influenţei sale politice”, suma de 25.000 de euro pentru plata concertului susţinut de un artist strain.

Aceşti bani şi alţi 25.000 de euro, a căror provenienţă nu a fost stabilită de anchetatori, ar fi fost daţi în preziua concertului din 14 mai 2012, unui organizator de evenimente, care a dat întreaga sumă staff-ului artistului, conform contractului depus la dosarul cauzei.

De asemenea, nici Florin Iordache nu scapă de critici. Propus ministru al Justiției, Florin Iordache nu are un dosar curat. Iordache este cunoscut pentru implicarea în operațiunea numită de presă „Marțea Neagră“, prin care deputații au modificat mai multe acte normative în favoarea politicienilor cu probleme penale. Pe 10 decembrie 2013, deputații au avut pe ordinea de zi patru pro­iecte de lege controversate - legea amnistiei și grațierii, modifica­rea Codului Penal, legea minelor și legea lobby-ului. De altfel, Iordache este inițiatorul mai multor proiecte de legi de modificare a legislației în domeniul penal și al incompatibilităților.

Senatorul ALDE Teodor Meleşcanu, propunerea pentru Ministerul de Externe, a mai ocupat această funcţie între 1992 şi 1996, apoi din nou în 2014, pentru doar opt zile, între cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale, când a fost însărcinat cu rezolvarea problemelor legate de votul din diaspora, însă a fost criticat pentru rezultate.

În mandatul său, Meleşcanu a suplimentat bugetul MAE pentru organizarea alegerilor, însă nici el nu a înfiinţat noi secţii, invocând restrângerile legale. În schimb, a anunţat că va dota secţiile de votare cu pixuri şi formulare pentru "fluidizarea" procesului. În acele zile, Meleşcanu a făcut mai multe afirmaţii care au fost criticate, spunând că, pentru a reuşi să-şi exprime votul, românii din diaspora ar trebui să vină mai devreme la secţie. În privinţa votului din Paris, cel mai controversat, ministrul de Externe le-a recomandat românilor să meargă la o altă secţie de votare, aflată la 385 de kilometri de capitala franceză.

Odată cu demisia, venită la scurt timp după turul al doilea al prezidenţialelor, Meleşcanu a spus că nu are ce să îşi reproşeze, pentru că votaseră de trei ori mai mulţi români decât la primul tur.

El a fost şi ministru al Apărării în Guvernul Tăriceanu şi a fost numit în 2012 şef al SIE de către Traian Băsescu.

România ar trebui să aibă, la sfârşitul zilei de miercuri, un nou guvern. Sorin Grindeanu (PSD) urmează să fie al 13-lea prim-ministru al României din ultimii 27 de ani, iar noul cabinet va avea 27 de membri. Grindeanu este a doua propunere pentru premier a PSD, Liviu Dragnea, președinte PSD, neputând candida pentru această funcție din cauze unei condamnări cu suspendare în dosarul Referendumului, scrie Politico.eu.

De asemenea, publicația amintește și de faptul că România a celebrat la 1 ianuarie 1o ani de când face parte din Uniunea Europeană, iar Comisia Europeană monitorizează eforturile depuse de România pentru a scăpa de corupție.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri