Ponta: Înainte să o numesc pe Shhaideh ca ministru, am cerut o notă SRI

Data publicării:
victor ponta captura reporteri

Fostul premier Victor Ponta a afirmat, pe Facebook, că pe vremea când conducea Executivul şi a vrut să o numească pe Sevil Shheidah secretar de stat, apoi ministru, a solicitat informaţii de la SRI cu privire la ea, nota primită confirmând că nu există probleme de securitate naţională sau de legalitate, scrie News.ro.

victor ponta captura reporteri

"Până să răspundă oficial Serviciile (dacă vor răspunde) vreau să fac eu publice următoarele informaţii : ÎNAINTE să o numesc pe doamna Sevil Shhaideh secretar de stat la MDRAP am solicitat şi primit de la SRI o notă prin care se confirmă faptul că nu există informaţii privind probleme de siguranţă naţională sau de încălcare a legii-deci POZITIV!", scrie Ponta, pe Facebook.

El spune că a făcut o verificare similară şi când Shhaideh a fost propusă pentru funcţia de ministru al Dezvoltării, în 2015, ca urmare a demisiei lui Liviu Dragnea, iar răspunsul a fost tot unul pozitiv, motiv pentru care Iohannis ar fi emis decretul de numire în funcţie.

În ceea ce priveşte cazul acordării cetăţeniei române către soţul lui Sevil Shhaideh, Ponta spune că nu cunoaşte detaliile, dar ştie că Ministerul Justiţiei dă o decizie doar după primirea unui aviz de la SRI şi de la SIE.

"Cred că dl Klaus Iohannis a amânat decizia de desemnare a doamnei Shhaideh nu din cauza unor informaţii de la Servicii - ci din motive pur şi simplu politice!", mai scrie Ponta.

 Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că în zilele următoare va avea discuţii în legătură cu concluziile consultărilor cu partidele, iar ”desemnarea va avea loc după Crăciun”.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi, referitor la faptul că soţul lui Sevil Shhaideh este sirian şi are afaceri în Damasc, că nu există niciun fel de vulnerabilitate, iar serviciile secrete ar trebui să aibă o poziţie foarte clară dacă există o problemă de securitate în acest caz.

Jurnaliştii de la Rise Project scriu că propunerea de prim-ministru a lui Liviu Dragnea poate introduce România în mijlocul unor controverse diplomatice privind conflictul din Siria, în condiţiile în care Akram Shhaideh, soţul lui Sevil Shhaideh, ar fi susţinător al dictatorului sirian Bashar al-Assad, acuzat de comunitatea internaţională de crime de război.

Pe conturile sale de socializare, Akram Shhaideh, de origine siriană, ar transmite mesaje pro-Assad, folosind simbolurile loialităţii faţă de regimul de la Damasc şi criticând atât rebelii, cât şi liderii arabi şi vestici care susţin opoziţia siriană. De asemenea, soţul lui Sevil Shhaideh a comentat, în scris, la mai multe articole apărute în presa siriană, apărând de fiecare dată regimul de la Damasc, mai scriu jurnaliştii de la Rise Project.

Astfel, în 2011, la câteva luni de la izbucnirea războiului civil, Akram Shhaideh publica un articol în care punea revolta populară pe seama organizaţiei Fraţii Musulmani, criticând opoziţia şi denunţând interesele externe mascate sub umbrela apărării drepturilor omului: „Frăţia Musulmană este partidul-cheie în lupta împotriva puterii şi împotriva oricărei forme de guvernare: civilă, militară şi ştiinţifică”.

Sevil Shhaideh, propusă de PSD-ALDE pentru funcţia de premier, are 52 de ani, este de religie musulmană, este absolventă de ASE, iar timp de aproape 20 de ani a lucrat în Consiliul Judeţean Constanţa, instituţie condusă, din 2004 şi până în vara acestui an, de Nicuşor Constantinescu. În ultima declaraţie de avere, ea a menţionat un apartament în Constanţa, precum şi mai multe proprietăţi din Siria ale soţului ei, Shhaideh Akram.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri