Ponta și votul pentru Oprea, în discuția PSD

Data publicării:
psd

Social-democrații s-au retras într-un complex de lux din Delta Dunării pentru a tranșa mai multe subiecte fierbinți. Unul dintre ele, acordarea unei derogări de la Codul de conduită al partidului pentru ca ex-premierul Victor Ponta să poată candida pentru un nou mandat de deputat. Potrivit unor surse, membrii Comitetului Executiv se așteaptă să fie abordat și subiectul votului de luni din Senat, prin care Gabriel Oprea a fost scăpat de acuzația de ucidere din culpă.

psd

Oficial, în Sala de Conferințe a Resortului Puflene din Murighiol, liderii centrali și locali ai PSD ar trebui să discute despre organizare și campania electorală, despre programul de guvernare și despre listele de candidați pe care partidul să le propună oamenilor pe 11 decembrie.

Un punct important îl constituie discuția despre candidatura lui Victor Ponta, care ar trebui să primească o derogare de la Codul de conduită al PSD pentru a putea intra în cursa electorală. Potrivit Codului de integritate, nu pot beneficia de susținerea politică a partidului pentru ocuparea vreunei funcții politice sau administrative alese sau numite persoanele care „se află în stare de arest preventiv, arest la domiciliu, control judiciar pentru orice tip de infracțiune”. Or, fostul premier se află în continuare sub control judiciar, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a admis, pe 10 septembrie, doar parțial solicitările lui Victor Ponta (poate părăsi țara și poate face declarații despre dosar, dar au fost păstrate celelalte obligații și interdicții).

Aparent, subiectul candidaturii pare să fi fost lămurit, între Victor Ponta și Liviu Dragnea, actualul șef al PSD anunțând că fostul premier se va implica în creionarea programului de guvernare, revenindu-i misiunea de a se ocupa de „banii românilor”. „Muncește în PSD, este membru în PSD, va fi pe listele noastre”, declara Dragnea, pe 12 septembrie. Totuși, o decizie formală ar trebui luată și în Comitetul Executiv, după cum anunța liderul social-democrat acum câteva săptămâni ("În ceea ce privește prevederea din Codul de integritate, vom discuta în CEx pentru că Victor Ponta este un caz special").

Cu o zi înainte, referindu-se la cazul lui Gabriel Oprea, președintele PSD scria pe pagina sa de Facebook: „Am susținut și susțin lupta împotriva corupției!”.

În plus, sunt mai multe filiale în care stabilirea listelor de candidați au stârnit discuții aprinse, mai ales că de la centru au fost trasate mai multe condiții: oameni mai noi și mai tineri, mai multe femei, oameni care să-și fi făcut treaba, etc. Ba chiar, acum câteva zile, Dragnea a anunțat că pe listele PSD își vor găsi locul și persoane cu dizabilități, pentru a „corecta” o nedreptate și a „rezolva o mare problemă de reprezentativitate” a României.

Nu în ultimul rând, social-democrații se așteptau ca la ședința CEx să fie abordat și subiectul votului din Senat în cazul Gabriel Oprea, în condițiile în care Liviu Dragnea s-a arătat destul de deranjat de prejudiciul de imagine produs partidului de votul de luni seara.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri