Posibilii candidați ai USD, vechi prezidențiabili

Data publicării:
stampila vot

Dintre toți posibilii candidaţi la prezidenţiale din partea USD propuşi de Victor Ponta, Mircea Geoană a fost cel mai aproape de victorie.

În 2009, fostul preşedinte PSD s-a confruntat cu Traian Băsescu în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale şi chiar a fost declarat, pentru scurt timp, câştigător în exit-poll-uri.

Mircea Geoană a fost votat de peste 5 milioane de români, insuficient însă pentru a deveni preşedintele României.

Mugur Isărescu este un alt posibil candidat USL, potrivit lui Victor Ponta. Și guvernatorul Băncii Naţionale a trecut prin experienţa unor alegeri prezidenţiale, în 2000.

Candidat al Convenţiei Democrate, Mugur Isărescu a obţinut puţin peste un milion de voturi. Cu doar 9,5% din voturi, fostul premier nici nu a intrat în turul doi al alegerilor, câştigate atunci de Ion Iliescu.

Şi Sorin Oprescu şi-a încercat şansele într-o cursă pentru Palatul Cotroceni, în urmă cu cinci ani.

Proaspăt ales primar al Bucureştiului, Sorin Oprescu nu a avut succes în confruntarea prezidenţială. A candidat ca independent şi s-a clasat doar pe locul al şaselea, cu 300.000 de voturi.

Sorin Oprescu este, totuşi, singurul dintre toţi posibilii candidaţi PSD care se poate mândri cu două succese în testele electorale. A câştigat în două rânduri Primăria Capitalei, în 2009 şi 2012, ultima oară fiind susţinut de Uniunea Social Liberală.

Ceilalţi doi politicieni aflaţi pe lista candidaţilor PSD, Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu, nu au trecut încă prin proba de foc a unor alegeri care să-i vizeze direct. Ei au în schimb, în comun, experienţa de prim-ministru. Potrivit celor mai noi sondaje, Victor Ponta este creditat cu cele mai mari şanse la prezidenţiale din partea PSD.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri