Post-protestul din 10 august. Ciorbea spune că va propune modificarea legislației privind drepturile omului

Data actualizării: Data publicării:
agerpres victor ciorbea avocatul poporului 24 09 2015

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat marţi că va face o comparaţie între legislaţia din România şi cea din alte ţări în materia drepturilor omului, după care va face un raport cu eventuale modificări care se impun, iar aceste propuneri le va înainta Parlamentului şi Guvernului. Ciorbea a fost invitat, marţi, la Comisia pentru drepturile omului „în vederea lămuririi unor aspecte legate de posibile încălcări ale drepturilor omului la manifestările de protest din data de 10 august 2018”.

agerpres victor ciorbea avocatul poporului 24 09 2015
Sursă foto: Agerpres

„Ne sesizăm din oficiu, din acest moment vom demara examinarea întregii legislaţii cu cele două laturi esenţiale, pornind de la drepturile omului şi evident şi de la condiţiile în care organele care trebuie să asigure ordinea şi liniştea publică trebuie să intervină. O vom compara cu tot ceea ce există la nivelul reglementărilor europene în materie cu dreptul comparat, chiar şi din alte ţări din afara Uniunii Europene, cu jurisprudenţa CEDO în materie, cu jurisprudenţa Curţii Constituţionale. Vom face un raport complet şi vă vom face în final şi unele propuneri din partea noastră, adresate atât Parlamentului, cât şi Guvernului”, a declarat Ciorbea la Comisia pentru drepturile omului de la Camera Deputaţilor.

El a adăugat că, potrivit legislaţiei în vigoare, din momentul în care s-a sesizat din oficiu Parchetul Militar cu privire la protestul din 10 august, Avocatul Poporului nu a mai avut niciun fel de competenţă, nici măcar de a soluţiona cele 29 de sesizări care i-au fost adresate ulterior.

„Nu am avut competenţa nici să ne autosesizăm, nici să facem vreo anchetă proprie în limitele posibilităţilor noastre, nici să solicităm relaţii de la alte autorităţi, absolut nimic, pentru că acestea sunt dispoziţiile legale”, a menţionat Ciorbea.

Victor Ciorbea a fost invitat marţi la Comisia pentru drepturile omului, alături de ministrul de Interne Carmen Dan şi comandantul Brigăzii speciale a Jandarmeriei Române Cătălin Paraschiv „în vederea lămuririi unor aspecte legate de posibile încălcări ale drepturilor omului la manifestările de protest din data de 10 august 2018”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri