Pot fi retrase demisiile miniștrilor? Dispută între Victor Ponta și Olguța Vasilescu

Data publicării:
sedinta de guvern (1)

Miniştrii care au demisionat săptămâna trecută şi-ar putea retrage demisiile, spune Lia Olguţa Vasilescu. Gestul ar fi necesar pentru a asigura interimatul, până la instalarea noului cabinet. Pe de altă parte, secretarul general al guvernului demis, Victor Ponta, spune că demisiile sunt irevocabile și că miniștrii nu trebuie „să se facă de râs pe vecie” revenind într-un cabinet demis chiar de voturile lor.

STOP - nu s-au făcut de râs destul miniştrii care au votat cu bilele la vedere moţiunea de cenzură împotriva Guvernului din care făceau parte? Nu s-au făcut destul de râs miniştrii care au ascultat cuminţi şi au aprobat Raportul Dragnea - Vâlcov care spunea că sunt toţi nişte incapabili catastrofali? Nu se fac destul de râs miniştrii care acum stau lipiţi de Liviu Dragnea să îi pună în viitorul Guvern la loc în poziţiile în care Raportul spunea că nu au făcut nimic?”, a scris Victor Ponta pe Facebook.

Deputatul a susţinut că demisiile miniştrilor din Guvernul Grindeanu sunt „irevocabile”, în condiţiile în care fostul secretar general al Executivului, Mihai Busuioc a luat act de ele.

Mai trebuie să îi facem de râs chiar pe vecie punându-i să îşi retragă demisiile şi să revină într-un guvern demis chiar cu voturile lor - deşi Legea 90/2001 de organizare a Guvernului spune clar că sunt "irevocabile"? Fac precizarea că au fost anunţate public, prezentate în scris primului ministru şi "s-a luat act de depunerea lor" de către fostul Secretar General Busuioc - ghinion). Atâta neseriozitate şi incompetenţă e greu de găsit”, a mai spus Victor Ponta, potrivit News.ro.

Reacția lui Ponta a fost determinată de anunţul ministrului demisionar al Muncii Lia Olguţa Vasilescu, potrivit căruia toţi miniştrii îşi vor retrage demisiile, pentru a asigura interimatul până la instalarea noului Guvern.

Cred că o să ne retragem toţi demisiile ca să poată fi funcţională activitatea ministerelor până în momentul în care va fi învestit viitorul guvern, să asigurăm conducerea ministerelor ca interimari. Eu mi-am delegat atribuţiile către un secretar de stat, dar alţi colegi ai mei nu au apucat să le delege sau nu au avut posibilitatea să o facă”, a spus Lia Olguţa Vasilescu la un post de televiziune.

În replică, Victor Ponta a postat articolele de lege referitoare la demisia miniştrilor, conform cărora demisia din funcţia de membru al Guvernului se anunţă public, se prezintă în scris prim-ministrului şi devine irevocabilă din momentul în care s-a luat act de depunerea ei, dar nu mai târziu de 15 zile de la data depunerii.

Ministrul demisionar al Justiției, Tudorel Toader, spune că şi-a depus demisia în 15 iunie, ceea ce înseamnă că aceasta devine irevocabilă în data de 30 iunie, moment de la care începe interimatul. El şi-a exprimat convingerea că până la sfârşitul lunii va fi instalat noul Guvern, dar a evitat să spună dacă îşi doreşte să fie ministru şi în viitorul Executiv.

Eu personal mi-am depus demisia pe 15 iunie, devine irevocabilă pe 30 iunie. Înseamnă că până în 30 iunie eu nu mai pot retrage demisia, dar nu înseamnă că nu pot asigura interimatul. Prin urmare, caracterul irevocabil înseamnă principiul disponibilităţii, dar nu şi o încetare automată a mandatului, pentru că este necesară continuitatea, asigurarea funcţionalităţii”, a explicat Toader.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri