PPE, cel mai mare grup politic din PE, susține aderarea României la Schengen. Votul europarlamentarilor va avea loc marți

Data publicării:
manfred weber vorbeste de la pupitru in parlamentul european iar pe fundal este ursula von der leyen, frans timmermans
Manfred Weber, președintele PPE. Foto: Profimedia Images

PNL transmite că Partidul Popular European (PPE), cel mai mare grup politic din Parlamentul European, susține aderarea României la spațiul Schengen printr-o rezoluție votată încă din vară. Votul Parlamentului European privind susținerea intrării României, dar și a Bulgariei și Croației, în spațiul de liberă circulație va avea loc marți, 18 octombrie.

„Partidul Popular European, cel mai mare grup politic din Parlamentul European, susține aderarea României la Spațiul Schengen! La ultimul congres al PPE, din 1 iunie, a fost votată o rezoluție care include susținerea popularilor europeni pentru integrarea României, a Bulgariei și a Croației în spațiul de liberă circulație. Mențiunea susținerii PPE pentru țara noastră a fost introdusă la propunerea delegației PNL.

Președintele PPE Manfred Weber i-a îndemnat pe europarlamentarii din grupul popular să voteze în favoarea intrării României în Spațiul Schengen, la votul de marți, 18 octombrie, din Parlamentul European. Dacă legislativul continental aprobă, ultimul examen decisiv va fi votul din luna decembrie, din cadrul Consiliul European pe Justiție și Afaceri Interne”, arată un mesaj pe Facebook al PNL.

Președintele Partidului Popular European, grupul europarlamentarilor de centru-dreapta, a spus că România și Bulgaria sunt pregătite pentru aderarea la spațiul de liberă circulație și așteaptă încă din 2011 unda verde a Consiliului Uniunii Europene.

„În Bulgaria și România avem două state membre UE care îndeplinesc toate condițiile pentru a adera la spațiul Schengen. Sunt pregătite pentru Schengen, însă încă așteaptă unda verde a Consiliului (UE – n.red.) încă din 2011. 11 ani – niciun progres. Este pur și simplu inacceptabil. Noi, PPE, ca toate partidele din această Cameră sprijinim cu tărie România și Bulgaria să devină membri ai spațiului Schengen.

Noi, PPE, mereu am luptat pentru acest efort. Locul României și al Bulgariei este în Schengen. Îi asigur pe prietenii noștri de la Sofia și de la București că aveți întregul nostru sprijin, al Grupului PPE”, a spus Manfred Weber în cadrul ședinței plenare a Parlamentului European în care subiectul aderării celor două țări, plus Croația, a fost dezbătut de eurodeputați.

Și vicepreședintele Comisiei Europene Dubravka Suica, comisar pentru democraţie şi demografie, a spus, pentru Digi24, că România îndeplinește toate criteriile și merită să fie acceptată în Spațiul Schengen.

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, după o vizită alături de Mark Rutte și de Nicolae Ciucă la baza militară de la Cincu, că i-a transmis premierului olandez „așteptarea legitimă” a României de a adera la spațiul Schengen. „Sunt optimist”, a spus Klaus Iohannis, precizând însă că nu vrea să facă „o afirmație extrem de optimistă asupra duratei”. La rândul său, Mark Rutte a declarat că Olanda „nu este în principiu împotrivă”. Întrebat dacă ar putea fi de acord cu aderarea României în acest an, premierul olandez a spus că „nu pot să vă dau un termen”.

Vizita premierului olandez în România a avut loc în contextul în care țara noastră solicită aderarea la spațiul Schengen, Olanda fiind singura din UE care se mai opune. Un vot decisiv ar urma să fie dat pe 8 decembrie în Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI).

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri