Pragul la referendum, propus de USL, criticat de Ion Iliescu

Data publicării:
ION ILIESCU-MEDIAFAX-2

Intenţia liderilor USL de a coborî pragul de necesar pentru validarea referendumului, de la 50 la 30 la sută are opozanţi chiar la vârful Uniunii.

Pentru forţa democraţiei e bine să existe peste cincizeci la sută, dar să acorzi şi timpul necesar pentru ca oamenii să poată să participe. Experienţa cu referendumul de anul trecut arată ceva: în primul rând trebuia programat pe două zile”, a susținut Ion Iliescu, preşedintele de onoare al PSD.

Ideea e sustinută şi de democrat liberalul Cristian Preda.

Principiul majorității nu poate fi nesocotit. De la grecii antici până azi, el înseamnă mai mult de jumătate. Neputința unor politicieni de a convinge nu poate fi pretext pentru redefinirea sensului curent al conceptelor fundamentale”, afirmă europarlamentarul Cristian Preda.

Comisia de la Veneţia, în schimb, susţine reducerea cvorumului de prezenţă la referendumuri.

„Cred că ar fi o măsură înţeleaptă, pentru că un cvorum de participare de 50% este foarte ridicat şi va fi foarte dificil de întrunit”, a declarat Thomas Markert, Secretarul Comisiei de la Veneţia.

Premierul Victor Ponta susţine o lege iniţiată de parlamentarii USL, care propune ca pragul minim de prezenţă la orice tip de referendum să fie 30% din alegătorii înscrişi pe listele electorale.

Dacă legea va fi adoptată, referendumul, fie că este de demitere a preşedintelui, fie că este de aprobare a Constituţiei, poate fi validat dacă la urne se prezintă 5,5 milioane de alegători. În prezent, referendumul poate fi validat dacă prezenţa este de peste 9 milioane.

Rata de participare a românilor la consultările populare a scăzut constant în ultimii ani. Dacă la primul referendum organizat la doar doi după Revoluţie au venit la urne aproape 11 milioane de români, anul trecut doar 8,4 milioane dintre ei s-au arătat interesaţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri