Prefectul Capitalei: Incidența de 6 cazuri la mie nu înseamnă automat carantină. Voi primi marți o analiză pe toate elementele

Data publicării:
alin stoica cu masca la masa in prefectura
Prefectul Capitalei, Alin Stoica,. Foto: Agerpres

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat luni, la Digi FM, că depăşirea incidenţei de 6 cazuri la mia de locuitori nu înseamnă că Bucureştiul va intra în mod automat în carantină. Potrivit acestuia, carantina este doar una dintre măsurile posibile, având în vedere că aceasta este prevăzută de lege.

"Sunt mai multe măsuri - asta am discutat şi cu colegii specialişti. Trebuie să aşteptăm ca specialiştii să se pronunţe, în funcţie de situaţie şi în funcţie de analiza pe care o vor face. (...)

Nu înseamnă că la 6 cazuri la mie, Capitala intră automat, legea nu prevede un astfel de mecanism. Legea spune că orice fel de măsură trebuie luată odată la propunerea specialiştilor - DSP sau INSP, depinde de gradul de acoperire al măsurii (...) - după care intervine o şedinţă de comitet de situaţii de urgenţă, care este un organ colegial, se discută acolo şi se ia o decizie. Dacă măsura este mai severă, gen carantină, atunci intervine DSU şi dă un ordin prin care se confirmă. Dacă măsura priveşte două judeţe, atunci trebuie să ajungem şi în CNSU", a explicat el.

Alin Stoica a spus că a cerut Direcţiei de Sănătate Publică o analiză în ce priveşte rata de incidenţă, presiunea asupra spitalelor sau rata de vaccinare, pentru a fi luate cele mai bune măsuri de contracarare e pandemiei în Bucureşti.

"Am discutat atât cu specialiştii de pe zona de sănătate publică - epidemiologi şi medici de la DSP şi INSP - cât şi cu Poliţia Capitalei, Jandarmeria pe tot ce înseamnă măsuri de prevenire a răspândirii virusului. Voi comunica, evident, şi cu prefectul de Ilfov, cu prim-ministrul, cu ministrul de Interne, iar mâine aştept o analiză pe toate elementele - pentru că nu e vorba doar de rata de incidenţă. Medicii se uită la presiunea care este asupra spitalelor, la numărul de medici, de vaccinări, incidenţa infectărilor în general pe populaţie şi mâine vor veni cu o analiză, cu date concrete şi pe baza analizei respective sper eu să putem să luăm cele mai bune măsuri.

O analiză pe toate elementele pe care le presupune legea am cerut-o de la DSP pentru mâine", a precizat prefectul.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Cu o zi în urmă, prefectul Alin Stoica a afirmat că este "foarte posibil" să se ia decizia carantinării Bucureştiului în cazul în care indicele de infectare cu noul coronavirus trece de 6 cazuri la mia de locuitori,

Citește și:

Cîțu: Îmi doresc să nu ajungem la carantinarea Capitalei. Opiniile MS sunt importante, dar sunt și altele care trebuie luate în calcul

De la ora 14.00, la Ministerul Sănătății a început o ședință pentru modificarea criteriilor de intrare în carantină, la care participă reprezentanți DSU, INSP și experți în sănătate publică.

Secretarul de stat Andreea Moldovan a anunțat la Digi24 că la minister are loc o ședință cu specialiști, pentru determinarea unor noi criterii de carantinare a localităților.

Cu o zi în urmă, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a spus că nu exclude intrarea în carantină a Capitalei.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri