Premierul chinez, în Parlament: Cooperarea bilaterală este ca un vapor mare, care va tăia valurile și va merge înainte

Data publicării:
li keqiang prim ministru china

„Știu câteva reguli de protocol, știu că nu trebuie să îl privești pe chinez neapărat în ochi, așa cum se obișnuiește la noi atunci când spui adevărul. La ei nu trebuie să îl privești neapărat să îl privești în ochi, dar să spui adevărul și să te ții de el”, a explicat deputatul Nicolae Mircovici. „Albul la chinez înseamnă doliu. Nu cred că folosirea unei cămăși albe într-un astfel de prilej înseamnă doliu, probabil că folosirea unui costum”, a arătat el.

De regulă, rar se se adresează și numele, de regulă se folosește domnule prim-ministru, deși Li este mai ușor de pronunțat”, a precizat deputatul.

Nu doar cultura şi civilizaţia chineză sunt total diferite de cele europene, dar şi normele politice. Obişnuit cu onorurile şi fastul ceremoniilor comuniste, premierul chinez are parte la Bucureşti de măsuri speciale. La prezidiu va sta pe cel mai înalt scaun, iar în sală nu va fi lăsat niciun loc gol. Dimpotrivă, au fost aduse scaune în plus, ce vor fi ocupate și de primari și președinți de consilii județene, veniți special pentru ocazie în Parlament.

Declarațiile premierului chinez

„România este prima țară din Europa Centrală pe care o vizitez ca premier. Nu știu în ce dată sunt. Nu am simțit când am plecat de casă. Mă simt ca acasă în România”

„Dumneavoastră, dragi prieteni parlamentari, vă dedicați timpul prieteniei sino-române”

„Nu este prima dată când sunt în România. Am mai vizitat țara dumneavoastră în urmă cu 20 de ani. Sunt surprins de schimbările din țara dumneavoastră”

„După criza financiară, România s-a manifestat ca un tigru în Europa. E o țară cu o istorie și o cultură splendide”.

„Prietenia sino-română are o istorie îndelungată. În secolul al XVII-lea, Nicolae Milescu Spătarul a vizitat China și a scris despre această țară - Descrierea Chinei”

„În tinerețe, am lucrat la o bază industrială, unde se aflau instalații românești din anii '50. România a avut o contribuție importantă în perioada de industrializare de început a Chinei. Acest moment nu va fi uitat niciodată de poporul chinez”.

„Relațiile sino-române sunt ca un vapor care vine din istorie”

„România are resurse bogate și o forță de muncă de înaltă calitate, iar China are o piață mare, o capacitate de realizare a proiectelor de infrastructură și finanțare adecvată. Economiile celor două țări sunt complementare” 

„China consideră România un pilon important pentru cooperarea cu Europa Centrală și cu Uniunea Europeană”

„Proverbul chinezesc „Prietenia este înrădăcinată și va fi înfloritoare” este similar celui românesc -  „Apa trece, pietrele rămân”

„Partea chineză este dispusă să depună eforturi pentru dezvoltarea comună. Propun aprofundarea încrederii politicie între cele două state”

„Propun și valorificarea potențialului cooperării pragmatice în domeniul economic: comerț bilateral, industrie. Trebuie să micșorăm deficitul comercial în relațiile bilaterale” 

„Cele două părți pot construi parcuri economice împreună„

„A treia propunere se referă la proiecte de infrastructură de amploare. „Fabricat în China” a devenit o sintagmă cunoscută în întreaga lume”

„Vor fi înființate și grupuri de lucru comune pentru proiecte precum trenurile de mare viteză și construirea de reactoare nucleare”

„Trebuie să construim și o punte de schimburi culturale și interumane”

„China va acorda 5.000 de burse în Europa Centrală și de Est. Sperăm ca de acestea să beneficieze cât mai mulți studenți români”

Președintele Senatului, Crin Antonescu, s-a amuzat copios atunci când premierul chinez a comparat relațiile bilaterale cu un vapor

„China vrea să obțină o creștere de 7,5% în acest an. Vom continua reforma și deschiderea către exterior” 

„România este un pilon strategic pentru cooperarea dintre China și Europa Centrală și de Est, care, la rândul ei, este importantă pentru cooperarea China-UE” 

„Ca să mergem mai departe avem nevoie de un vapor mare, avem și vântul potrivit, iar acest vapor de cooperare va tăia valurile și va merge înainte”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri